Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Το διακύβευμα της κάλπης σε αριθμούς

kafeneio sp

Οι έδρες που θα αλλάξουν χέρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στην προεδρία Τραμπ, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. "Κλειδί" για το αποτέλεσμα η συμμετοχή...

Πιο επιφυλακτικά από κάθε άλλη φορά εμφανίζονται φέτος τα αμερικανικά ΜΜΕ που αποφεύγουν κάθε πρόβλεψη για τις ενδιάμεσες εκλογές, προκειμένου να αποφύγουν το φιάσκο των προεδρικών εκλογών του 2016. Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν ανοίξουν οι κάλπες πάντως, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στους δημοκρατικούς προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα πάντα θα κριθούν από την συμμετοχή, στην οποία τα δύο παραδοσιακά κόμματα έριξαν όλο το βάρος τους. Πριν ανοίξουν οι κάλπες είχαν ήδη ψηφίσει περισσότεροι από 32 εκατ. ψηφοφόροι - με επιστολική ψήφο ή αυτοπροσώπως σε εκλογικά τμήματα που λειτουργούν ήδη σε πολλές Πολιτείες - αριθμός κατά 20% υψηλότερος από το σύνολο των ψήφων που είχαν δοθεί με αυτόν τον τρόπο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014. Όπως εκτιμούν αναλυτές είναι η πρώτη φορά που θα παρατηρηθεί τόσο αθρώα προσέλευση ψηφοφόρων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι Αμερικανοί καλούνται να εκλέξουν νέους εκπροσώπους στο Κογκρέσο εν μέσω της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.Οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να διατηρήσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα - τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων- ενώ οι Δημοκρατικοί ελπίζουν στο κύμα δυσαρέσκειας εναντίον του Τραμπ για να αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενδεχομένως και της Γερουσίας, γεγονός που θα καθιστούσε αφόρητη τη "συγκατοίκηση" στην Ουάσινγκτον.

Το διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών σε αριθμούς

- 435: Ο αριθμός των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλοι οι βουλευτές ανανεώνονται καθώς η θητεία τους διαρκεί δύο έτη. Μία πλειοψηφία των Δημοκρατικών καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη διακυβέρνηση Τραμπ, καθώς θα μπορούσε να δοθεί "πράσινο φως" σε πολλές έρευνες κατά του νυν προέδρου.

- 23: Ο αριθμός των εδρών των Ρεπουμπλικάνων που πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί για να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να διατηρήσουν τις έδρες που ήδη έχουν.

- 35: Ο αριθμός των εδρών της Γερουσίας που πρόκειται να ανανεωθούν. Στις ενδιάμεσες εκλογές ανανεώνεται περίπου το ένα τρίτο από τις 100 έδρες του Σώματος. Η Γερουσία είναι ο μεγάλος φόβος του Ντόναλντ Τραμπ. Σε περίπτωση πλειοψηφίας των Δημοκρατικών και στη Γερουσία, το πιθανό σενάριο της καθαίρεσης θα μπορούσε θεωρητικά να υλοποιηθεί πριν τη λήξη της θητείας του.

- 2: Ο αριθμός των εδρών των Ρεπουμπλικάνων που πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

- 44%: Το τελευταίο ποσοστό της δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας, γεγονός που ενδέχεται να αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα της κάλπης.

- 40%: Ο μέσος όρος της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ενδιάμεσες εκλογές. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό, τόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 60%.

- 260: Ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων τόσο στη Βουλή όσο και τη Γερουσία. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, δεδομένης και της δυναμικής που έχει προκύψει μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα παρενοχλήσεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τελευταία.