Τσίπρας: Συναίνεση και όχι κομματική πειθαρχία στην αναθεώρηση

kafeneio sp


Ντροπή του πολιτικού συστήματος χαρακτήρισε το άρθρο 86 ο πρωθυπουργός, καλώντας όλα τα κόμματα να συναινέσουν στην αλλαγή του. Εκτίμησε ότι η Εκκλησία θα αποδεχθεί τη θρησκευτική ουδετερότητα. Διαφώνησε με την πρόταση των ΑΝΕΛ για ενίσχυση αρμοδιοτήτων ΠτΔ και κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση...

«Είναι η ώρα το κοινοβούλιο να πάρει ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. Να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς και να αρθεί στο ύψος των προσδοκιών και των απαιτήσεων των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να μην θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και «να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους και να ψηφίσουν ελεύθερα». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίγραφα, αλλά προτάσεις που επιδιώκουν συναίνεση».

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι αν οι βουλευτές «χειραγωγηθούν από ηγεσίες που η μοναδική τους σκοπιμότητα είναι το όψιμο πολιτικό όφελος» ή «καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες της τρέχουσας συγκυρίας», τότε «κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα δέκα χρόνια», κάτι που χαρακτήρισε «αυτοκαταστροφικό για το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία». Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών θα λειτουργήσει με αίσθημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης» και «θα διαφωνήσει εποικοδομητικά και θα συμφωνήσει μεγαλόψυχα».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα σημειώνοντας ότι «έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο, πολύτιμο χρόνο». Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι συνταγματικές αναθεωρήσεις του 2001 και του 2008 «απέτυχαν», καθώς «τα θεμέλια του πελατειακού κράτους παρέμειναν στη θέση τους» κι ο κοινοβουλευτισμός «παρέμεινε αδύναμος και απροστάτευτος μπροστά στην επέλαση της κρίσης αλλά και την ανάδυση νέων κέντρων εξουσίας έξω από αυτήν εδώ την αίθουσα».


Ντροπή για το πολιτικό σύστημα το άρθρο 86

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών μιλώντας για μία «ντροπή για το πολιτικό σύστημα» υπογραμμίζοντας ότι «εγκαθιδρύθηκε η συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «για όλα αυτά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ευθύνες που έχουν αναζητηθεί και συνεχίζουν να αναζητούνται. Ευθύνες που έχουν καταλογιστεί και θα συνεχίσουν να καταλογίζονται».

Επιλογή να ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση μετά το τέλος των Μνημονίων

Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε την εκκίνηση της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης αυτήν την χρονική στιγμή με το τέλος των Μνημονίων τονίζοντας ότι αυτό αποτέλεσε «επιλογή» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η εμπειρία της χρεοκοπίας και της διαχείρισης της «μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες», καθώς και «να κατανοήσουμε τους τρόπους οργάνωσης και αυτοπροστασίας των οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται και με το Σύνταγμα».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η οργανωτική δυσμορφία του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα της δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης», καθώς «σε άλλα ήταν εξαιρετικά επαρκείς», αλλά ήταν «πολιτική επιλογή». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας» και «προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, την δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κίνημα των πλατειών και κυρίως της κάτω πλατείας και τόνισε ότι από εκεί «αναδείχθηκε το αίτημα για περισσότερη και ουσιαστικότερη δημοκρατία και για τη μεταρρύθμιση του κράτους». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη της μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό».

Ενίσχυση της άμεσης συμμετοχής του λαού στην λήψη των αποφάσεων

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κύριο σκοπό της «την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ». Αναλύοντας την πρόταση, ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της άμεσης συμμετοχής του λαού στην λήψη των αποφάσεων και παρατήρησε ότι αυτό πρέπει να γίνει «όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο, αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας».

Όχι στην λογική ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μια κάστα

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε έκκληση στα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν θετικά τις προτάσεις που «επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στην σημερινή συνταγματική λογική ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί μια κάστα που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και δικαιούται ειδικά προνόμια», εντάσσοντας σε αυτές τις διατάξεις αυτές που αναφέρονται στην ευθύνη των υπουργών, αλλά και στην βουλευτική ασυλία και το όριο θητειών για τους βουλευτές, «ώστε ο λαός να σταματήσει να θεωρεί ότι ο βουλευτής είναι επάγγελμα κι όχι λειτούργημα».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμα τις προτάσεις για την κοινωνική προστασία και την ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, «της αναγκαίας αυτής κοινωνικής παρέμβασης που επερωτά τα θέσφατα του νεοφιλελευθερισμού», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας παρατηρώντας ότι «πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών, να επιλυθούν ιστορικές εκκρεμότητες» κάνοντας μάλιστα αναφορά στο πρόσφατο πλαίσιο συμφωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «σε αυτό το σημείο διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή», καθώς «ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους»