Προστασία των ζώων: Ο χάρτης για τον οποίο οι Έλληνες είμαστε περήφανοι

kafeneio sp

Ποιον νόμο για την προστασία των ζώων ψήφισε η Ελλάδα, πρώτη σε όλη την Ευρώπη, που έκανε την χώρα μας σημείο αναφοράς σε όλο τον πλανήτη...

Η Ελλάδα έχει βρεθεί αρκετές φορές αρνητική πρωταγωνίστρια σε ότι αφορά την προστασία των ζώων αλλά και τα φαινόμενα κακομεταχείρησης τους. Και όμως όπως φαίνεται και από τον πιο κάτω χάρτη που δημοσιεύθηκε στο reddit η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και την Μάλτα είναι οι μόνες χώρες οι οποίες τόλμησαν μέσω νόμου να βάλουν τέλος σε ένα φαινόμενο κακοποίησης ζώων.

Η Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο η οποία απαγόρευσε το τσίρκο με ζώα. Συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου του 2012, η ελληνική Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό” που απογορεύει τη λειτουργία τσίρκων και κάθε είδους παραστάσεων με ζώα όπως και τη χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστες αυτοκινήτων, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις.



Αξιζει να σημειωθεί οτι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου ήταν αποτέλεσμα κινητοποίησης που ξεκίνησε από την οργάνωση Αρκτούρος το 2007 όταν έφερε στο φως ντοκουμέντα από το βασανισμό ελέφαντα σε ιταλική επιχείρηση τσίρκο που λειτουργούσε και περιόδευε ανά την Ελλάδα και ενημέρωσε χιλιάδες πολίτες και μαθητές για τις άθλιες συνθήκες εκπαίδευσης των ζώων που χρησιμοποιούνται σε παραστάσεις τσίρκο. Περισσότεροι από 30.000 πολίτες υποστήριξαν και συνυπέγραψαν στο blog του Αρκτούρου, το αίτημα για την απαγόρευση της λειτουργίας τσίρκο με ζώα. Το αίτημά και οι υπογραφές κατατέθηκαν τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και είχαν σαν αποτέλεσμα τελικά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη

Όπως φαίνεται και στον χάρτη με νόμο του κράτους όλα τα ζώα απαγορεύονται να χρησιμοποιούνται σε τσίρκο μόνο σε Ελλάδα, Κύπρο και σε Μάλτα (πράσινο χρώμα). Σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών (κίτρινο χρώμα) κυρίως βαλκανικές και της Κεντρικής Ευρώπης, απαγορεύεται η χρήση άγριων ζώων, ενώ σε μικρότερο αριθμό χωρών (πορτοκαλί χρώμα)υπάρχει νομικά δεσμευτικός περιορισμός στην χρήση συγκεκριμένων ζώων. Σε Βρετανία, Ιταλία και Πορτογαλία υπάρχει νέα νομοθεσία που αφορά την χρήση άγριων ζώων η οποία είτε δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαργογή είτε δεν αφορά το σύνολο των χωρών. Τέλος (με κόκκινο χρώμα) υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών που η υπόθεση ζώα σε τσίρκο δεν ρυθμίζεται μέσω νόμου.