Τι ποσοστό του πληθυσμού έχασε η κάθε χώρα στον Α' ΠΠ. Οι απώλειες της Ελλάδας

kafeneio sp
0

Η αυλαία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έπεσε πριν από ακριβώς 100 χρόνια με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς. Ποιες είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες και πόσους νεκρούς θρήνησε η Ελλάδα...

11 Νοεμβρίου 1918, μετά από 4 και χρόνια ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος θα περάσει στην ιστορία αφήνοντας πίσω του δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς. Όπως φαίνεται και στον πιο κάτω χάρτη που δημιούργησε το Statista υπάρχουν χώρες όπου μέσα σε αυτό το διάστημα συρρικνώθηκαν πληθυσμιακά κατά τουλάχιστον 10%.

Τις σημαντικότερες απώλειες φαίνεται ότι παρουσιάζει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, απώλειες όμως οι οποίες δεν έχουν να κάνουν κυρίως με νεκρούς στα πεδία των μαχών. Η μείωση του πληθυσμού κατά περίπου 15% που παρουσιάζει η προκάτοχος της σημερινής Τουρκίας έχει να κάνει στον μεγαλύτερο βαθμό στις εκκαθαρίσεις μειονοτήτων με πλέον χαρακτηριστική την γενοκτονία των Αρμενίων.


Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδια Britannica οι νεκροί από την γενοκτονία των Αρμενίων ξεπερνούν σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1 εκατομμύριο. Φυσικά δεν ήταν τα μόνα θύματα των εκκαθαρίσεων των Οθωμανών καθώς σημαντικές απώλειες είχε και ο Ποντιακός ελληνισμός. Η γενοκτονία των Ποντίων θα περάσει στην ιστορία καθώς οι νεκροί της καταμετρούνται σε τουλάχιστον 200.000.

Τεράστιες απώλειες ως προς τον πληθυσμό της κατέγραψε και η Σερβία. Είχε την ατυχία να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και στα εδάφη της να καταγραφούν μερικές από τις πλέον αιματοβαμμένες μάχες του Α' ΠΠ. Ο μικρός σερβικός στρατός υφίσταται τις πλέον τις πλέον τρομακτικές απώλειες: 130.000 νεκροί και 135.000 τραυματίες, τα 3/4 των συνολικών του δυνάμεων. Ακόμη μεγαλύτερες οι απώλειες στο σύνολο του πληθυσμού καθώς εκτιμάται ότι έχασαν την ζωή τους το 1/4 των Σέρβων καθώς πέρα από τα πεδία των μαχών μεγάλες ήταν και οι απώλειες από την πείνα και τον τύφο.

Η Ελλάδα ήταν από τους λαούς με τις μικρότερες στρατιωτικές απώλειες καθώς μπήκε στον Πόλεμο μόλις το 1917. Ο αριθμός των νεκρών στο μέτωπο υπολογίζεται σε "μόλις" 5.000. Αριθμός μικρός αν αναλογισθεί κανείς ότι οι στρατιωτικές απώλειες από τον πόλεμο ανήλθαν σε 10 εκατομμύρια. Από 2 εκατ. νεκρούς στο μέτωπο είχαν Γερμανία και Ρωσία και από 1,4 Γαλλία και Αυστρία-Ουγγαρία.

Δείτε τις απώλειες της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εδώ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)