Κίνδυνος «κραχ» για τα ταμεία των δήμων

kafeneio sp

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα της αναδρομικής καταβολής δώρων (και) για τους δημοτικούς υπαλλήλους, καθώς συνεχώς εκδίδονται νέες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζομένους. Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό για τους δήμους αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ...


Τα δώρα και τα επιδόματα για τους εργαζομένους του Δημοσίου σταμάτησαν να καταβάλλονται από 1/1/2013 με σχετικό νόμο σε εφαρμογή του μνημονίου. Ωστόσο η δυνατότητα αναδρομικής καταβολής περιορίζεται, σύμφωνα με τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει σχετικές υποθέσεις στη διετία από την ώρα κατάθεσης της αγωγής. Οπως επισημαίνουν, το ποσό που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο δεν θα ξεπερνά τελικά τις 2.000-3.000 ευρώ. Η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) ζητεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καλυφθούν τα συγκεκριμένα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει δοθεί σχετική απάντηση, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ –δεδομένου ότι το θέμα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους– ανέφερε ότι δεν είναι δυνατή η αναδρομική καταβολή των δώρων, καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια που απαιτούνται.

Πολλοί δήμοι όπως το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, το Ιλιον αλλά και το Μαρούσι, καταβάλλουν τα αναλογούντα ποσά σε όσους έχουν προσφύγει και δικαιώνονται σε πρώτο βαθμό, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία (νόμος 4457/2016, άρθρο 54) στους δήμους να μην εξαντλούν τα ένδικα μέσα απέναντι στους εργαζομένους για μισθολογικά θέματα. Αυτοδιοικητικά στελέχη αναφέρουν ότι πρόκειται για πολιτική ουσιαστικά απόφαση εκ μέρους των δημάρχων, η οποία όμως είναι εύλογη, στο πλαίσιο μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Ωστόσο άλλες δημοτικές αρχές ασκούν έφεση κερδίζοντας χρόνο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι των οποίων οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμα προσφύγει στα δικαστήρια. Μεγάλοι δήμοι, όπως π.χ. ο Δήμος Αθηναίων, δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμη πρακτικά το πρόβλημα. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί υπάλληλοι έχουν προσφύγει στο ειρηνοδικείο διεκδικώντας αναδρομικά τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, αλλά ακόμη δεν έχουν φτάσει στις υπηρεσίες μας σχετικές αποφάσεις», λέει στην «Κ» η Ευαγγελία Κοντοσταθάκου, αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων.

Παρά την απόφαση της ΚΕΔΕ να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να υπάρξει ισονομία, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης έχει προχωρήσει στην αναδρομική καταβολή δώρων και επιδομάτων σε εργαζομένους που δικαιώθηκαν πρωτόδικα.

«Είναι άδικο»

«Οι πρωτόδικες αποφάσεις είναι επισφαλείς γιατί είναι πολύ πιθανό να γίνει έλεγχος και να υπάρξουν καταλογισμοί», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Συκεών, μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης, Σίμος Δανιηλίδης. «Επίσης, είναι άδικο να καταβάλλονται τα χρήματα με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων εφόσον έτσι πληρώνονται μόνο όσοι προσέφυγαν και όχι όλοι οι εργαζόμενοι. Επιβάλλεται να υπάρξει ρύθμιση για σταδιακή καταβολή των ποσών από το κράτος», τονίζει. Οσον αφορά τον Δήμο Συκεών, ο κ. Δανιηλίδης δηλώνει ότι «από τον υπολογισμό των αγωγών που έχουν κατατεθεί θεωρούμε ότι οι διεκδικήσεις προς τον δήμο θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ».

Τη μεγάλη οικονομική δυσκολία για την καταβολή των χρημάτων, ειδικά για τους δήμους που ήδη έχουν οικονομικά προβλήματα, επισημαίνει και ο δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Εως τώρα δεν έχει υπάρξει θέμα στον δήμο μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ακυρώσουμε έργα που έχουν ήδη προβλεφθεί για να μη βγούμε εκτός προϋπολογισμού. Για τους δήμους που έχουν χρήματα μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα. Ομως εμείς ξεκινήσαμε τη θητεία μας με οφειλές 45 εκατ. ευρώ και έχουμε μειώσει το χρέος στα 25 εκατ. ευρώ με πολύ μεγάλη δυσκολία», εξηγεί.

Το μεγαλύτερο θέμα, βεβαίως, αφορά τους μεγάλους δήμους εφόσον τα ποσά που θα πρέπει να καταβληθούν είναι ιδιαίτερα υψηλά. Επιπλέον, το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις που εκδίδονται και σε δεύτερο βαθμό δικαιώνουν τους εργαζομένους, επιβάλλοντας παράλληλα στους δήμους να καταβάλλουν άμεσα τουλάχιστον μέρος του ποσού, προφανώς ωθεί όλο και περισσότερους υπαλλήλους να προχωρήσουν στη δικαστική διεκδίκηση.