Μπάγερν - ΑΕΚ 2-0: Ήττα από δύο κόρνερ με κορυφαίο τον Μπάρκα

kafeneio sp

Η Μπάγερν υποδέχθηκε στο Μόναχο την ΑΕΚ για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Champions League και οι Βαυαροί επικράτησαν με 2-0 της Ένωσης χάρη σε ισάριθμα γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Δείτε τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από το ματς...



1. Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚ
Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ μπήκε πολύ πιο θαρραλέα στον αγωνιστικό χώρο της "Allianz Arena" του Μονάχου, σε σχέση με ο,τι έκανε στον αντίστοιχο του ΟΑΚΑ πριν από δύο εβδομάδες. Δεν απειλήθηκε στην πρώτη μισή ώρα του ματς από την Μπάγερν, προσπάθησε έστω και δειλά να βγει μπροστά και ν' απειλήσει την εστία του Μάνουελ Νόιερ. Οι Βαυαροί βρήκαν τον τρόπο να παραβιάσουν την εστία του Βασίλη Μπάρκα με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι στο 30ό λεπτό.

Μπάγερν - ΑΕΚ (1-0)

Ο Ούρος Τσόσιτς τράβηξε τον Πολωνό σε εκτέλεση κόρνερ, για να τον εμποδίσει να πάρει την μπάλα. Φάσεις παρόμοιες γίνονται πολλές μέσα σε μια αναμέτρηση, αλλά το θέμα είναι ότι ο Σλοβένος ρέφερι, Ματέι Γιουγκ, είχε κάνει συστάσεις στον Σέρβο αμυντικό της Ένωσης λίγα δευτερόλεπτα πριν καταλογίσει την παράβαση.

Η απόφαση μοιάζει αυστηρή με το "πνεύμα" του νόμου, αλλά με το "γράμμα" σωστή. Ο Λεβαντόβσκι δεν είχε αστοχήσει ποτέ σε εκτέλεση πέναλτι σε επίπεδο Champions League. Δεν το έκανε ούτε τώρα. Ευστόχησε κι άνοιξε το σκορ (1-0).

2. ΠΑΛΙ ΚΟΡΝΕΡ, ΠΑΛΙ ΛΕΒΑΝΤΟΒΣΚΙ ΚΑΙ Η ΜΠΑΓΕΡΝ "ΚΛΕΙΔΩΣΕ" ΤΟ ΜΑΤΣ
Μπορεί η Μπάγερν να πίεζε στο πρώτο μισό του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά ο "Δικέφαλος" κρατούσε. Χρειάστηκε μία ακόμη εκτέλεση κόρνερ (η έβδομη των γηπεδούχων), μία ακόμη σύγχυση στην "κιτρινόμαυρη" άμυνα για να έλθει το δεύτερο γκολ της γερμανικής ομάδας και του ματς.

Μπάγερν - ΑΕΚ (2-0)

Στο 71', ο Μίλερ εκτέλεσε το κόρνερ, ο Πόνσε βρήκε την μπάλα με το κεφάλι κι έτσι... εξουδετέρωσε τους συμπαίκτες του, την ίδια στιγμή που τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν μάρκαραν σωστά οι αμυντικοί της Ένωσης. Ο Πολωνός με κοντινή κεφαλιά διεύρυνε το προβάδισμα (2-0) και ουσιαστικά "κλείδωσε" το ματς.

3. ΟΙ ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΚΑ
Δεν δέχθηκε η Ένωση ανελέητο "σφυροκόπημα" την πρωταθλήτρια Γερμανίας. Αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω έδρας και διαφοράς δυναμικότητας, η Μπάγερν δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Κάτι τέτοιες συνθήκες επιτρέπουν σε έναν καλό γκολκίπερ να παρουσιάσει δείγματα γραφής και ν' ανεβάσει τη μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Ο Βασίλης Μπάρκας έχει δημιουργήσει ένα ποδοσφαιρικό στάτους γύρω από την αξία του κι αυτό δεν θα παρουσίαζε μεταβολή από το ματς του Μονάχου. Ωστόσο, με τις επεμβάσεις (απ)έδειξε γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες στη θέση του.

Μόλις επτά λεπτά μετά την έναρξη του ματς, επενέβη σε κεφαλιά του Λέον Γκορέτσκα, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό (8') έδιωξε την μπάλα στο κόρνερ που εκτελέστηκε. Στο 55' η φάση είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές και την ίδια κατάληξη. Στο 60ό λεπτό νίκησε τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι σε τετ-α-τετ που είχαν. Ύστερα από δύο λεπτά (62') ήταν εκεί που έπρεπε κι έκανε αυτό που έπρεπε στην κεφαλιά του Λεβαντόβσκι.

4. ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕ, ΚΡΑΤΗΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΣΚΟΡ
Η Μπάγερν δεν διανύει το καλύτερό της "φεγγάρι". Το αντίθετο, μάλλον. Η γκρίνια μεγάλη στους Βαυαρούς, η σχέση του τεχνικού, Νίκο Κόβατς, με τους παίκτες - ειδικά τους πρωτοκλασάτους - διέπεται από χαμηλές θερμοκρασίες.

Αλλά, αξίζει να σταθούμε στην παρουσία της Ένωσης. Η τοποθέτηση τριών χαφ έκλεισε τους διαδρόμους, οι "κιτρινόμαυροι" είχαν αξιοπρεπή παρουσία σε μία από τις πιο δύσκολες έδρες, απέναντι σε μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες (στην καλή τους βραδιά). Από την άλλη, δεν απείλησε την εστία του Νόιερ.

Σε αυτό το επίπεδο - Champions League - είναι εύκολο να ξεφύγει το σκορ. Η Βικτόρια δέχθηκε πέντε γκολ στο Πλζεν από τη Ρεάλ, η Σαχτάρ έξι από τη Σίτι στο Μάντσεστερ, η Λοκομοτίβ τέσσερα στο Πόρτο, η Μονακό τον ίδιο αριθμό στην έδρα της από την Μπριζ.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 5ΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

1. Μπάγερν 10

2. Άγιαξ 8

3. Μπενφίκα 4

4. ΑΕΚ 0