Πώς ο Κοτζιάς χρησιμοποιούσε τα μυστικά κονδύλια: Μοίραζε λεφτά σε Σκοπιανούς και σε Αλβανούς δημοσιογράφους...

0
Μαύρα λεφτά» από τα απόρρητα κονδύλια μοίραζε ο μέχρι προχθές υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και σε Σκοπιανούς και σε Αλβανούς δημοσιογράφους, προφανώς και για να στηρίζουν την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και για να... υμνούν το μεγαλειώδες έργο του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10 Οκτωβρίου, και αφού είχε γίνει το αποτυχημένο δημοψήφισμα στη FYROM...
, έφτασε στη Βουλή σφραγισμένος φάκελος από το ΥΠΕΞ μέσω ειδικού υπαλλήλου, στον οποίο περιέχονταν κωδικοί με συνολικό ποσό περίπου 1.000.000 ευρώ.

• Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
• Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

Η διαδικασία αυτή γίνεται τέσσερις με πέντε φορές τον χρόνο και τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής: Στέλνεται από το υπουργείο Εξωτερικών στον πρόεδρο της Βουλής σφραγισμένος φάκελος. Συνήθως έχει μέσα μία σελίδα χαρτί, στην οποία αναγράφονται κωδικός και ένα γενικό ποσό.

Ούτε σε ποιους πάει ούτε και γιατί. Εκείνο που αναφέρεται ως αιτιολογία είναι συνήθως «για προώθηση εθνικών θέσεων (σ.σ.: λες και η προδοτική συμφωνία των Σκοπίων αποτελεί εθνική θέση) σε κράτη της αλλοδαπής» ή «ενίσχυση ΜΜΕ για προώθηση εθνικών θέσεων»!

Σε όσες εκ των περιπτώσεων ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία δεν δόθηκε απάντηση, γι' αυτό και πάντα τόσο ο πρόεδρος της Βουλής όσο και οι αντιπρόεδροι υπογράφουν όχι εγκρίνοντας τα ποσά αλλά αναφέροντας απλώς ότι έλαβαν γνώση.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που φέρεται ότι έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι «απόρρητα κονδύλια» διοχετεύονταν σε ΜΜΕ του εξωτερικού για να του επιτίθενται, καθώς διαφωνούσε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με τις κινήσεις που έκανε το ΥΠΕΞ στα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν απόρρητα κονδύλια στον περιβόητο κωδικό «0896» όχι μόνο στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε άλλα υπουργεία, όπως το Προστασίας του Πολίτη, το Εθνικής Αμυνας, το Εσωτερικών, το Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και στην ΕΥΠ, που μέχρι πρόσφατα υπαγόταν στο γραφείο του πρωθυπουργού, που δεν δίνουν λογαριασμό πόσα ξοδεύουν και πού. Αυτό από μόνο του είναι μείζον θέμα, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασπατάλησης πόρων σε άγνωστους παραλήπτες και χωρίς κανέναν έλεγχο. Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όμως υποστηρίζεται ότι έχουν καταγραφεί όλα τα «απόρρητα κονδύλια»!

Το ΚΙΝ.ΑΛ. βάζει «στο κάδρο» και τον Σόρος

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, θέτοντας στο επίκεντρο τις καταγγελίες για χρηματόδοτηση του Τζορτζ Σόρος για την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. θέτει δύο ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό. Το πρώτο: «Αν αληθεύει ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πέραν των διαφωνιών, η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την “προώθηση” της Συμφωνίας των Πρεσπών». Το δεύτερο: Αν «αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του υπουργού των Εξωτερικών».

Οπως τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, ουδέποτε σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου έχουν υπάρξει ανάλογες καταγγελίες ακόμη και στο απώτατο παρελθόν και χαρακτηρίζει αδιανόητο να μην αντιδρά ο πρωθυπουργός στα καταγγελλόμενα.

«Η διακίνηση σε διεθνές επίπεδο τέτοιων κατηγοριών προσβάλλει σοβαρότατα τη χώρα» ανέφερε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε: «Ζητάμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και όχι από τον προεδρεύοντα του υπουργικού συμβουλίου».

Απαιτούν εξηγήσεις Σταύρος και Λεβέντης

Απαντήσεις για τα μυστικά κονδύλια, όχι τόσο ή μόνο του υπουργείου Εξωτερικών αλλά όλων των υπουργείων, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής. Με ενδιαφέρει τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού. Σύμφωνα με όσα είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κ. Θεοδωράκης, τα υπουργεία που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια είναι οκτώ και συμπλήρωσε ότι έχει θέσει το θέμα δύο φορές στη Βουλή, προτείνοντας «τα μυστικά κονδύλια να περιοριστούν μόνο στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να ελέγχονται από τη Βουλή».

Εισαγγελέας

Την παρέμβαση του εισαγγελέα και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων ζητά το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, σημειώνοντας ότι «για την Ενωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα. Επομένως, είναι όλοι υπόλογοι».
«Οσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ’ τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους» σχολίασε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «τα μυστικά κονδύλια αποτελούν πρακτική όλων των κυβερνήσεων και, φυσικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)