Πολύ ήρωας αστυνομικός, αφοπλίζει ηλικιωμένη πρόσφυγα από το μπαστούνι της και τη βρίζει

0
Εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί στο κολαστήριο της Μόριας, θα προβληθούν σε ιταλικό κανάλι σήμερα το βράδυ.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “Παγιδευμένοι στο νησί”, ενώ καταγράφει και το ταξίδι των προσφύγων ανάμεσα σε Ελλάδα και Βοσνία....
Ανάμεσα στις εικόνες που βλέπουμε στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, καμαρώνουμε και έναν πολύ ήρωα αστυνομικό να τραμπουκίζει μια ηλικιωμένη πρόσφυγα. Μάλιστα βλέπουμε τον αστυνομικό να της παίρνει το μπαστούνι με το οποίο στηρίζεται και να το πετάει λέγοντας πως «θα στο βάλω στον κώλο αυτό», ενώ ακούγονται και φράσεις όπως: «Άη γαμήσου! Σκατόγρια! Φύγε από δώ! Ε σαύρα!»


Τα ντοκιμαντέρ για το κολαστήριο της Μόριας, αυξάνουν τον τελευταίο καιρό, αφού το χαρακτηριζόμενο ως “κέντρο φιλοξενίας” προσφύγων στο νησί της Λέσβου, γίνεται διεθνώς γνωστό για την εξαθλίωση στην οποία υποβάλει τους “φιλοξενούμενους”.

Είχε προηγηθεί βίντεο του Al Jazeera στο οποίο μαθαίναμε για παιδιά που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας και για παιδιά έως και 5 χρονών που έχουν βιαστεί.

Υγιεινή δεν υπάρχει με καμία μορφή, αφού σε μία τουαλέτα αντιστοιχούν 72 άνθρωποι και σε μια ντουζιέρα 84, που για να τα χρησιμοποιήσεις, ίσως να χρειαστεί να περιμένεις μέχρι και μισή ώρα. Τα παιδιά του καταυλισμού, αρρωσταίνουν και μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης.

Στα κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί, μπορεί να ζουν μέχρι και 20 άτομα, ενώ η τα περιστατικά βίας, όλο και εντείνονται. Κάποιοι από τους πρόσφυγες ζουν εκτός του καταυλισμού, στα γύρω χωράφια, γιατί απλά δε χωράει άλλους. Οι πιο τυχεροί, έχουν τη δική τους σκηνή.

Η αποσυμφόρηση αυτού του σύγχρονου κολαστηρίου που απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη, δε φαίνεται να έρχεται σύντομα, χάρη στη συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία, ενώ οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν πως οι πρόσφυγες δε μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα για λόγους χωρητικότητας.
Ακόμα πιο πριν, το βρετανικό BBC έκανε λόγο για το χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο. Μιλώντας με το ρεπόρτερ, οι πρόσφυγες κάναν λόγο για τις συνεχείς εντάσεις, τις απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής και το συνωστισμό που επικρατεί μέσα στο στρατόπεδο.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, τα παιδιά τα οποία χρειάζονται ιατρική φροντίδα, συνήθως υποφέρουν από δερματικές ασθένειες λόγω των συνθηκών υγιεινής, ή έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που ρίχνει η αστυνομία μέσα στο στρατόπεδο. Σημειώνουν μάλιστα, πως παιδιά μέχρι και 10 χρόνων, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.
Το στρατόπεδο που άνοιξε το 2015, με σκοπό να έχουν ολιγοήμερο κατάλυμα πρόσφυγες που έφταναν από τα παραλία της Τουρκίας πριν προχωρήσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέγραψαν συμφωνία με την Τουρκία για επαναπροώθηση προσφύγων, η οποία προέβλεπε ανάμεσα σε άλλα και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά.
Όπως αναφέρει γιατρός των ΓΧΣ, ο οποίος έχει δουλέψει σε περιοχές με κρούσματα Εμπόλα στη Δυτική Αφρική, στη Μόρια “το ίδιο το σύστημα αφαίρεσε την ελπίδα”

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)