Διήμερη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Στάινμάγιερ στην Αθήνα - Θα του τεθεί ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων;

Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έρχεται σήμερα στην Αθήνα συνοδεία της συζύγου του για διήμερη επίσκεψη και είναι πολύ πιθανό να του τεθεί το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Το προεδρικό ζεύγος θα βρίσκεται στη χώρα μας Πέμπτη και Παρασκευή. Σήμερα ο κ.  Σταϊνμάιερ...
θα συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο του ζευγάρι θα επισκεφτεί την αρχαία Μεσσήνη.

Η γερμανική Bild πάντως, χθες, ανέφερε πως η Ελλάδα, κατά τη διήμερη επίσκεψη του Σταϊνμάγιερ, θα του σερβίρει τον πικρό λογαριασμό των γερμανικών αποζημιώσεων, ένα λογαριασμό που φθάνει τα πολλά δισ. ευρώ.

Επικαλούμενη απόρρητη μελέτη επιτροπής της ελληνικής Βουλής, που έχει περιέλθει, όπως λέει, στην κατοχή της, αναφέρει ότι οι αξιώσεις της Αθήνας αγγίζουν συνολικά τα 376 δισ. ευρώ.

Παράλληλα παραθέτει δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος σημειώνει:

«Το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί.

Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

H γερμανική απάντηση, πάντως, δεν άργησε να έρθει, με το Βερολίνο δια στόματος Στέφεν Ζάιμπερτ να τονίζει ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει ρυθμιστεί οριστικά, νομικά και πολιτικά.

«Εχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης», απάντησε ο Ζάιμπερτ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος ρωτήθηκε και για το εάν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ ελληνικής και πολωνικής κυβέρνησης, για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από το Βερολίνο.

«Ειλικρινά, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Θα αποτελούσε και έκπληξη εάν είχα πληροφορίες για πιθανές συνεννοήσεις μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας. Δεν τις έχω», απάντησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.


Ολόκληρο το πρόγραμμά του Γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα:

Σήμερα

10:00 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

10:10-10:20 Επίσημη τελετή Υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο.

10:20-11:00 Κατ’ιδίαν συνάντηση του Γερμανού Προέδρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου
Δηλώσεις τον Τύπο.

11:00-11:55 Διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών.

12:00-12:55 Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

13:20-14:00
Μετάβαση κ.κ. Προέδρων στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Εκδήλωση «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης» με συμμετοχή κας Παυλοπούλου και κας Büdenbender.

18:00-19:00 Αναγόρευση Γερμανού Προέδρου σε Επίτιμο Διδάκτορα Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία κ. Προέδρου της Δημοκρατίας.

20:30-22:00 Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Βλασία Παυλοπούλου προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της κας Büdenbender.

Για Παρασκευή

11:00-12:00 Άφιξη στην Αρχαία Μεσσήνη (Ιθώμη).
Ξενάγηση από τον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη στον Αρχαιολογικό χώρο.

13:05-13:30 Άφιξη στο Παλαιό Δημαρχείο.
Ανακήρυξη Προέδρου Γερμανίας σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας.

15:45 Αναχώρηση Γερμανικού Προεδρικού ζεύγους και συνοδεύουσας αντιπροσωπείας για Βερολίνο.