Αιτήσεις για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Κίνημα «δώστε πίσω τα Δώρα που κόπηκαν από τους μισθούς» οργανώνεται από 800.000 δημοσίους υπαλλήλους. 
Αφορμή οι αποφάσεις Ειρηνοδικείων, όπως η 892/2018 που βγήκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, που κάνει δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή του 13ου και 14ου μισθού...


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η ΑΔΕΔΥ με εσωτερικό της έγγραφο προς τις Ομοσπονδίες της και τα νομαρχιακά της τμήματα τους ενημερώνει για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τους καλεί να κάνουν αρχικά αίτηση στην υπηρεσία τους για επιστροφή των ετήσιων Δώρων ύψους 1.000 ευρώ για τα έτη 2013-2018.

Στη συνέχεια και ανάλογα με την έκβαση των υποθέσεων που έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, έπονται και μαζικές αγωγές. Η πενταετία αυτή σημαίνει 5.000 ευρώ αναδρομικά και όπως αναφέρεται στην αίτηση – υπόδειγμα που παραθέτει η ΑΔΕΔΥ για να διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, το αίτημα επιβάλλεται να καταθέσει και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ους μισθού από το 2013 και μετά.

Κατά την πάγια νομολογία, όμως, οι διεκδικήσεις όταν έχουν να κάνουν με εν ενεργεία υπαλλήλους στο Δημόσιο, ανατρέχουν σε αναδρομικά διετίας, ενώ για τους συνταξιούχους σε 5ετία.