Είδε… άστρα στο Άμστερνταμ η ΑΕΚ

Unknown
0
Η εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο ΑΕΚ πλήρωσε τις στιγμιαίες ολιγωρίες και την έλλειψη λύσεων γνωρίζοντας την ήττα με 3-0 από τον Άγιαξ στην επιστροφή της στο Champions League.



Το αήττητο 14 ευρωπαϊκών αγώνων της ΑΕΚ έλαβε άδοξα τέλος στο Άμστερνταμ. Η «Ένωση» έχασε με 3-0 από τον ανώτερο Άγιαξ στο κατάμεστο «Γιόχαν Κρόιφ» πληρώνοντας κάποιες στιγμιαίες αδράνειες στο δεύτερο μέρος.

Εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη, θα μπορούσε να προηγηθεί στο 14’ με την κεφαλιά του Σιμόες. Όμως η ολιγωρία που έφερε το γκολ του Ταλιαφίκο στο 52ο δευτερόλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου άλλαξε πλήρως την εικόνα.

Η «Ένωση», με τον Λιβάγια… τηλεθεατή (όπως και οι επίσης τιμωρημένοι Μπακασέτας και Λόπες, αλλά και ο τραυματίας Μπογέ), δεν είχε πολλές επιλογές από τον πάγκο. Έτσι έδειχνε ανήμπορη να βγάλει αντίδραση και από λάθος του Σιμόες ήρθε στο 78’ το 2-0 από τον Φαν Ντε Μπέικ που έκρινε οριστικά το ματς. Ο Ταλιαφίκο με τυχερό τρόπο διαμόρφωσε το τελικό 3-0 που αδικεί την προσπάθεια της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο.

Πώς έπαιξε




















Με 4-2-3-1 που μετατρεπόταν σε σύστημα με πεντάδα στα μετόπισθεν όταν αμυνόταν η ΑΕΚ παρέταξε την ομάδα του ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο Μπάρκας ήταν στο τέρμα, Οικονόμου και Λαμπρόπουλος ήταν τα στόπερ, με τον Χουλτ αριστερό μπακ και τον Τσόσιτς στο δεξί άκρο, ενώ ο Μπακάκης που έπαιζε λίγο πιο μπροστά στην πτέρυγα γυρνούσε σε ρόλο οπισθοφύλακα όταν χανόταν η μπάλα. Σιμόες και Γαλανόπουλος ήταν τα «μηχανάκια» στο κέντρο, ο Μάνταλος κινείτο αριστερά και ο Κλωναρίδης πίσω από τον Πόνσε σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο.












Το ματς 
Ο Άγιαξ μπήκε… αγριεμένος στο παιχνίδι. Με τους Ζίγεκ και Τάντιτς γινόταν πολύ επικίνδυνος από τα άκρα, δίχως ωστόσο να δημιουργήσει κάποια κλασική ευκαιρία. Η ΑΕΚ αφού πέρασε χωρίς να… βραχεί τη φουρτούνα του πρώτου δεκάλεπτου, βρήκε σταδιακά τα πατήματά της, κυκλοφόρησε την μπάλα κι άρχισε να ξεθαρρεύει και να ξεμυτίζει από το μισό της. Μάλιστα η κορυφαία στιγμή του πρώτου ημιχρόνου ανήκε σε αυτή, καθώς στο 14’ ο Σιμόες συναντήθηκε στον αέρα με την μπάλα από τη σέντρα-φάουλ του Μάνταλου, αλλά η κεφαλιά του πέρασε λίγο άουτ. Η οπισθοφυλακή της «Ένωσης» λειτουργούσε υποδειγματικά, ο Μπάρκας χρειάστηκε να επέμβει ελάχιστες φορές και η μαχητικότητα των Κλωναρίδη και Πόνσε μπροστά έφερε τον Αργεντινό δύο φορές σε καλή θέση, αλλά οι επεμβάσεις των αντιπάλων σταμάτησαν ισάριθμες φορές τα σουτ που εξαπέλυσε. Την ίδια ώρα, ο εκνευρισμός στην κερκίδα σε κάθε σφύριγμα ή λάθος έκανε φανερό πως οι γηπεδούχοι είχαν χάσει την ψυχραιμία τους βλέποντας το 0-0 να παραμένει ως το φινάλε του ημιχρόνου.













Ό,τι έχτιζε η ΑΕΚ με κόπο για 45 λεπτά γκρεμίστηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου μέρους. Σε μια ανύποπτη φάση, ο Νέρες βρήκε τον Ταλιαφίκο στην πλάτη της άμυνας κι εκείνος με πλασέ στην κίνηση νίκησε τον Μπάρκα για το 1-0 στο… 52ο δευτερόλεπτο. Οι «κιτρινόμαυροι» βρέθηκαν σε… τρικυμία μετά το γκολ και στο 58’ το δεξί χέρι του γκολκίπερ τους σταμάτησε την εξ επαφής κεφαλιά του σκόρερ αποσοβώντας το 2-0. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης βλέποντας την ομάδα του να μην αντιδρά, παρενέβη στο ματς δίνοντας πιο επιθετικό τόνο με τους Άλεφ και Γιαννιώτα αντί των Γαλανόπουλου και Μπακάκη. Η «Ένωση» έμοιαζε να ζωηρεύει, δημιούργησε κάποιες επικίνδυνες προϋποθέσεις με προσπάθειες του Μάνταλου, ωστόσο ένα λάθος του Σιμόες στο κέντρο, έφερε τον Τάντιτς να σερβίρει στον Φαν Ντε Μπέικ το 2-0 στο 77’. Τα πάντα είχαν κριθεί, καθώς ο «Αίαντας» διαχειρίστηκε με άνεση το ασφαλές προβάδισμά του και η ΑΕΚ φαινόταν να μην έχει απαντήσεις. Σα να μην έφταναν όλα, ήρθε στο 90’ το τυχερό γκολ του Ταλιαφίκο, που προσπάθησε να σεντράρει αλλά έστειλε ακούσια μεν, αλλά εντυπωσιακά την μπάλα στα δίχτυα για το 3-0. 













Συνθέσεις: 

Άγιαξ (Τεν Χάαγκ): Ονάνα, Μαζραουί, Ντε Γιονγκ, Μπλιντ, Ταλιαφίκο, Σένε, Έιτινγκ, Νέρες (78’ Ντόλμπεργκ), Ζίγεκ, Τάντιτς, Χούντελααρ (63’ Φαν Ντε Μπέικ). 

ΑΕΚ (Ουζουνίδης): Μπάρκας, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Τσόσιτς, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (61’ Άλεφ), Μπακάκης (70’ Γιαννιώτας), Μάνταλος, Κλωναρίδης, Πόνσε (81’ Γιακουμάκης). 

Διαιτητής: Κάρλος Ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία).

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)