Ενεργειακά ποτά: Τί επιπτώσεις έχουν στην καρδιά και ποιοι δεν πρέπει να τα καταναλώνουν;

0
Τα ενεργειακά ποτά κυκλοφορούν στην αγορά και πολλοί τα καταναλώνουν χωρίς όμως να ξέρουν τις επιπτώσεις στην καρδιά!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης υπέβαλλαν 18 υγιείς εθελοντές, μέσης ηλικίας 27,5 ετών, σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Οι εθελοντές εξετάστηκαν πριν και μία ώρα έπειτα από την κατανάλωση ενός ενεργειακού ροφήματος, το οποίο περιείχε 400 mg ταυρίνης και 32 mg καφεΐνης, ανά 100 ml...

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι, μετά την κατανάλωση του ροφήματος, αυξήθηκαν σημαντικά ο μέγιστος ρυθμός παραμόρφωσης και ο μέγιστος συστολικός ρυθμός παραμόρφωσης της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς.

Πρόκειται για δείκτες της συσταλτικότητας της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς, η οποία δέχεται οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες και το ωθεί στην αορτή της καρδιάς, προκειμένου να διοχετευτεί σε όλο το σώμα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η αύξηση αυτή των ρυθμών σημαίνει επί της ουσίας ότι η αριστερά κοιλία των εθελοντών χτυπούσε πιο δυνατά απ’ ό,τι πριν πιουν το ενεργειακό ρόφημα.

Το εύρημα αυτό, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, υποδηλώνει ότι τα ενεργειακά ροφήματα με καφεΐνη δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά και τους πάσχοντες από ορισμένα καρδιολογικά προβλήματα.

«Έως τώρα, δεν ξέραμε πώς ακριβώς επηρεάζουν αυτά τα ενεργειακά ροφήματα την λειτουργία της καρδιάς. Όμως η ποσότητα της καφεΐνης που περιέχουν, είναι τριπλάσια απ’ ό,τι σε άλλα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, και είναι γνωστό πως η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες, όπως ο ταχύς καρδιακός παλμός, τα φτερουγίσματα της καρδιάς και η αύξηση της αρτηριακής πίεσης», εξήγησε ο ερευνητής δρ Γιόνας Ντέρνερ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)