Δουλειά μέχρι εξαντλήσεως, απαιτούν οι ξενοδόχοι της Κρήτης

Ένας εργασιακός Μεσαίωνας έχει πλέον καθιερωθεί στον τουρισμό του νησιού της Κρήτης, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν στα όρια της εξαθλίωσης και συχνά να οδηγούνται στο νοσοκομείο με λιποθυμικά επεισόδια και συμπτώματα υπερκόπωσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου...
, Στέλιος Βοργιάς, εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις ρισκάρουν τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική τους υγεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ξενοδοχείου που εργάζονται για 9η και για 10 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου περιέγραψε ένα εφιαλτικό σκηνικό, καταγγέλλοντας πως το τελευταίο διάστημα τέσσερις καμαριέρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υπερκόπωσης. ‘Οπως τόνισε, τα εξαντλητικά ωράρια σε συνδυασμό με τους μισθούς που χαρακτηρίζονται ως μισθοί πείνας οδηγούν νέους αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, στο να προτιμούν να παραμείνουν στην ανεργία παρά να εργαστούν σε κάποια από τις εργασιακές γαλέρες.

Εντύπωση προκάλεσαν παρεμβάσεις ακροατών στο ραδιοφωνικό σταθμό στον οποίο έδινε συνέντευξη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, οι οποίοι κατήγγειλαν περιπτώσεις όπου ξενοδοχεία έχουν κάνει συμφωνία με τους εργαζόμενους ώστε να τους παρέχουν σίτιση αλλά την αθετούν κόβοντάς τους μέχρι και το φαγητό.

Όπως σημείωσε ο κ. Βοργιάς, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της επιθεώρησης εργασίας στο Ηράκλειο ήταν σωστά στελεχωμένοι, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, παρόλα αυτά τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά τις όποιες παρεμβάσεις της ΣΕΠΕ. Αντίθετα οι συνθήκες χειροτερεύουν.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές μέρες, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου κατήγγειλε πως οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την καταπάτηση του προβλεπόμενου ωραρίου και με εξαντλητικές υπερωρίες, οι οποίες φυσικά είναι απλήρωτες.

Όπως αναφερόταν, οι ξενοδόχοι επιλέγουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη μαθητεία, προκειμένου να έχουν φθηνό εργατικό δυναμικό, γεγονός που ταυτόχρονα πιέζει προς τα κάτω και το μισθό παλιότερων εργαζομένων. Η πλειοψηφία μάλιστα των σπουδαστών, αμοίβεται με το χαρτζιλίκι των 300 ευρώ, ενώ τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η ανακοίνωση έστρεφε τα βέλη της και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τους νόμους που έχει περάσει, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ τόνιζε πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι.

Όπως καταγγελόταν μάλιστα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, έχει απλά παραλυτική δράση, αφού η πλειοψηφία του είναι φιλοεργοδοτική και φιλοκυβερνητική.

Η συγκεκριμένη είδηση, έρχεται την ίδια μέρα που δημοσιεύεται μεγάλη “έρευνα”, σύμφωνα με την οποία, έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα αδυνατούν να βρουν υπαλλήλους για τις επιχειρήσεις τους, με το ποσοστό αυτό να αποτελεί το υψηλότερο που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ βρίσκεται 16 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι το 45%.

Όπως αναφέρεται, ένα από τα αίτια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στο να βρουν νέους εργαζόμενους, είναι η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας που μπορεί να έχει ένας νέος εργαζόμενος, με τις περιπτώσεις αυτές να φτάνουν το 27% των συνολικών. Κατά 25%, το πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων από την πλευρά των υποψηφίων εργαζόμενων, κατά ένα 12% στο ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι ελπίζουν σε μεγαλύτερη αμοιβή από την προσφερόμενη, ενώ στο 7% των περιπτώσεων, αιτία είναι η έλλειψη προσωπικών δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα δηλαδή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο. Κάποιοι από αυτούς είναι πως οι υποψήφιοι για τις θέσεις, δεν έχουν εμπειρία, είναι αμόρφωτοι, ζητάνε συνεχώς λεφτά και δεν είναι τόσο καλοί στο να γλείφουν μπότες.

Δεν έχει διευκρινιστεί, αν οι μεγαλοξενοδόχοι της Κρήτης, συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα.

spasmenoparathyro.me