Τέλος στην "Οδύσσεια" για το πλοίο με του 629 μετανάστες – Έπιασε λιμάνι στην Βαλένθια

Στο λιμάνι της Βελάνθια έφτασε το πλοίο “Aquarius” με τους 629 μετανάστες, το οποίο “βολόδερνε” μέρες στην Μεσόγειο μιας και Ιταλία και Μάλτα το είχαν χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο.

Στη Βαλένθια, αξιωματούχοι με ειδικές προστατευτικές φόρμες και μάσκες υποδέχτηκαν τους μετανάστες καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο...
, ενώ αστυνομικοί ξεκίνησαν τη διαδικασία ταυτοποίησής τους και επεξεργασίας των προσωπικών τους εγγράφων.

Όπως αναφέρει το BBC, ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, το Dattilo, εισήλθε στο λιμάνι της Βαλένθια στις 06:20 σήμερα τοπική ώρα και όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μετέφερε 274 μετανάστες.

Στην αποβάθρα της Βαλένθια, 1.000 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού είχαν επιστρατευτεί για να υποδεχτούν τους μετανάστες. Συνολικά όμως, 2.320 άνθρωποι–από εθελοντές ως διερμηνείς και αξιωματούχοι του τομέα υγείας–περίμεναν τους μετανάστες.

Το ίδιο το Aquarius έφθασε στο λιμάνι λίγο μετά τις 09:30 μεταφέροντας 106 μετανάστες. Σύμφωνα με την ισπανίδα δημοσιογράφο Γκαμπριέλα Σάντσεθ η οποία ανήρτησε σχετικά σχόλια στο Twitter και η οποία επέβαινε σε παραπλέον σκάφος, οι μετανάστες άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να τραγουδούν κατά την άφιξή τους.

Ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Ελάτζ Ας Σάι βρισκόταν επίσης εκεί.

«Αυτή η θλιβερή Οδύσσεια των ανθρώπων στο Aquarius είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή μεταναστευτικού καθεστώτος (Σ.τ.Σ: το καθεστώς στο οποίο βρίσκεται ένας αλλοδαπός σε μια χώρα φιλοξενίας που ορίζεται από το μεταναστευτικό νόμο του κράτους υποδοχής) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη βασική βοήθεια και προστασία. Κανένα ανθρώπινο ον δεν είναι ‘παράνομο’ και οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια θα πρέπει να δέχονται βοήθεια», ανέφερε ο Σάι σε ανακοίνωσή του.