Δολοφονία του Ρώσου «Mr. Bitcoin» αποτράπηκε την τελευταία στιγμή μέσα στις ελληνικές φυλακές - Οργή Ρωσίας

Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αποκάλυψε ότι επιχειρήθηκε απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου Αλέξανδρου Βίλνικ ή «Mr. Bitcoin» μέσα στις ελληνικές φυλακές.

Ανταποκριτής του Sputnik ανέφερε πως είδε τα έγγραφα πληροφοριών που έχουν στα χέρια τους ελληνικές αρχές...
και πως η δολοφονία θα γινόταν με δηλητήριο με την βοήθεια άλλων κρατουμένων.

Οι Ρώσοι κάνουν λόγο για «απόπειρα δολοφονίας» ευθέως κατά του Ρώσου που αποτελεί ένα από τα "οικονομικά κεφάλια" της Ρωσίας και που επίσης έχουν ζητήσει να τους εκδοθεί για ήσσονος σημασίας ζητήματα.

Η δολοφονία του θα γινόταν με δηλητηρίαση μέσα στις φυλακές με την συνδρομή άλλων κρατουμένων.

Ο επικεφαλής της φυλακής και ο εισαγγελέας της Θεσ/κης κάλεσαν τον Alexander Vinnik και τον ενημέρωσαν για το σχέδιο αυτό ενώ πάρθηκαν ειδικά μέτρα ασφαλείας.

Ο Ρώσος ο οποίος είναι ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος εμπλεκόμενος με το γνωστό ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρωσίας  και ΗΠΑ.

«Η αστυνομική δύναμη επιβολής του νόμου και η προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων», ελήφθησαν σοβαρά υπόψη  σε σχέση με αυτό, ανέφερε η πηγή.

Ο  ανταποκριτής του Sputnik φέρεται να είδε τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις του σχεδίου δολοφονίας του Ρώσου πολίτη που απασχολεί τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας Ρωσίας και ΗΠΑ  .

Στον Βίλνικ έχει απαγορευτεί να δέχεται οτιδήποτε μη ελεγμένο, φαγητό ή νερό, ειδικά  από ανθρώπους που δεν γνωρίζει ενώ δεν επιτρέπεται η επαφή του με άλλους κρατούμενους, πρόσθεσε η πηγή.

Η ελληνική αστυνομία έλαβε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτα για να βοηθήσει το έργο των ανακριτών .

Σύμφωνα με την πηγή, καμία ειδική υπηρεσία οποιασδήποτε χώρας δεν συνδέεται με το σχέδιο της δολοφονίας του Ρώσου υπηκόου. Η απόπειρα δολοφονίας σχετίζεται με τον ποινικό κόσμο ανέφερε η πηγή.

«Όλα ξεκίνησαν μετά την μπλοκάρισμα της έκδοσης του Βίλνικ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πολύ να μην γυρίσει στην Ρωσία».

Η δολοφονία διατάχθηκε από κάποιο άγνωστο άτομο από τη Ρωσία» , ανέφερε η πηγή.

«Ο Βίλνικ αποδέχθηκε την ενοχή του στη Ρωσία, η οποία μέσω της Πρεσβείας στην Αθήνα δηλώνει ότι ξέρει για τα εγκλήματα που διαπράττονται στον τομέα των οικονομικών τεχνολογιών. Ο Βίλνικ είπε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει στη Ρωσία για να βοηθήσει την έρευνα», δήλωσε η πηγή.

Οι δικηγόροι του Vinnik αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αναφορές της  δολοφονίας, τονίζει το άρθρο .

«Μια τέτοια δήλωση θα πρέπει να διερευνηθεί με μια σωστή διαδικασία και όχι με δημόσιες δηλώσεις και συζητήσεις», ανέφερε ένας από τους Ρώσους  δικηγόρους στον Sputnik.

Ο Βίλνικ συνελήφθη κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών,  λόγω υποψίας για ξέπλυμα  4 έως 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων  μέσω του γνωστού κρυπτογραφικού νομίσματος bitcoin.

Τον Οκτώβριο, δύο διαφορετικοί δικαστές στη Θεσσαλονίκη υιοθέτησαν δύο διαφορετικές αποκλειστικές αποφάσεις , μία για την έκδοση του Βίλνικ στη Ρωσία και μια  άλλη για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να εκδώσει τον Ρώσο πολίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιανουάριο, ο δικηγόρος του Vinnik Timofey Musatov άσκησε  έφεση κατά της απόφασης έκδοσης με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

pronews.gr