Τουρκία: Λουκέτο στο Υπουργείο Ευρωπαικής Ένωσης

0
Λουκέτο θέλει να βάλει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Με το νέο σύστημα διοίκησης που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου , το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)...
σχεδιάζει να κλείσει επτά υπουργεία στην προσπάθεια του να δημιουργήσει μια μικρή αλλά αποτελεσματική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής όλες οι αρμοδιότητες και λειτουργίες το υπουργείο της ΕΕ θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Τα σχέδια του ΑΚΡ μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να επανεκλεγεί και ως εκ τούτου να ανατεθεί να διαμορφώσει την κυβέρνηση ως μοναδική εκτελεστική εξουσία.

Το νέο διοικητικό σύστημα παρέχει στον εκλεγμένο πρόεδρο υπερβολικές εκτελεστικές αρμοδιότητες που περιλαμβάνουν το δικαίωμα έκδοσης νομοθετικών διαταγμάτων για θέματα που αφορούν τις λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

Σε πρόσφατη δήλωση, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι ο αριθμός των υπουργείων θα μειωθεί σε 14 ή 15 από τα σημερινά 25, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και, ως εκ τούτου, να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η εφημερίδα Hürriyet, επτά υπουργεία θα κλείσουν καθώς τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους θα παραδοθούν σε άλλα κυβερνητικά όργανα. Το Υπουργείο της ΕΕ, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και το Υπουργείο Δασών και Υδάτων θα κλείσουν.

Με την αλλαγή, τα καθήκοντα του υπουργείου της ΕΕ θα μεταφερθούν πλήρως στο υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο ΕΕ ιδρύθηκε το 2011 σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, με την εισαγωγή μιας πιο συντονισμένης δομής μέσα στο τουρκικό διοικητικό σύστημα.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι, ο εκλεγμένος πρόεδρος ενδέχεται να αναθέσει σε έναν από τους 4 αντιπροέδρους να ακολουθεί τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και τη διαδικασία ένταξης, εάν χρειαστεί.

Πηγή: Hurriyet

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)