Κρύος ιδρώτας για τον Ερντογάν -Τι αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία

0
Η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι όπως φαίνεται ανοικτή και τα μαντάτα για τον Ταγίπ Ερντογάν κάθε άλλο παρά ευχάριστα. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sonar ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να υπολογίζει σ’ ένα ποσοστό γύρω στο 42%, που όμως δεν του επιτρέπει να κερδίσει από τον Α’ γύρο, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο...
 Αν δεν κατακτήσει στις 24 Ιουνίου την απόλυτη πλειοψηφία ο Ερντογάν θα βρει στον δεύτερο γύρο απέναντί του τον δεύτερο ισχυρότερο υποψήφιο, που σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, θα είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ιντζέ οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την «Τουρκάλα Λεπέν», την εθνικίστρια υποψήφια του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ (21%).



Ο Μουχαρέμ Ιντζέ (με το μαντήλι) το έχει ρίξει από τώρα στο χορό, ελπίζοντας ότι θα περάσει στο Β΄γύρο (Φωτογραφία: ΑΡ)

Τα πράγματα περιπλέκονται για τον «σουλτάνο», καθώς η Ακσενέρ είπε χθες ότι αν περάσει ο Ιντζέ στο Β΄γύρο, θα τον στηρίξει και δεν αποκλείεται ο αντίπαλος του Ερντογάν να κατακτήσει τελικά την πλειοψηφία...

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία αντιμετωπίζονται, βέβαια, συνήθως με επιφυλάξεις από τα δυτικά ΜΜΕ. Αλλά ακόμη και στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Απριλίου του 2017 είχε διαφανεί ότι η πλειοψηφία του Ερντογάν είναι εύθραυστη.
Η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ, προεδρική υποψήφια του Iyi Parti (Φωτογραφία: ΑΡ)

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατεβάζουν διαφορετικούς προεδρικούς υποψηφίους στην κούρσα, αλλά φαίνεται ότι συναινούν σε ένα πράγμα: ότι αν γίνει Β΄γύρος θα στηρίξουν τον αντίπαλο του Ερντογάν.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε, πάντως, χθες ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 54-56%.

Εκτός από τους Ιντζέ και Ακσενέρ, που ελπίζουν σε μια μονομαχία με τον Τούρκο πρόεδρο, υποψήφιος κατεβαίνει και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο πίσω από τα κάγκελα κατηγορούμενος για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» και συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση του Sonar ένα ποσοστό γύρω στο 11%.

Το HDP ευελπιστεί να πιάσει το όριο εισόδου στην τουρκική βουλή, όπου επίσης κλυδωνίζεται η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος του Ερντογάν.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)