Δηλώσεις Λαγκάρντ προκαλούν ρίγος: «Διαγράψτε τώρα το ελληνικό χρέος - Φοβάμαι ότι έρχεται παγκόσμια οικονομική κρίση»

0
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ προκαλούν ρίγος: Η διευθύντρια του ΔΝΤ προβλέπει μια «ολοκαίνουρια» παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα το σάρωμα της παγκόσμιας οικονομίας όπως την ξέρουμε.

Ήδη προειδοποιεί ότι όλες οι χώρες πρέπει να πάρουν μέτρα...
, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ οι οποίες και έχουν «γεμίσει» τον πλανήτη με το αμερικανικό δολάριο το οποίο και τυπώνουν αφειδώς.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλος είπε πως υπάρχει έντονη ανησυχία του Ταμείου για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και κατ επέκταση τις συνέπειες που θα έχει διεθνώς μια νέα κρίση!

«Υπάρχει ανάγκη όπως λέει και η κυρία Λαγκάρντ «να φτιάξουμε την στέγη τώρα που ο καιρός είναι καλός». Να εκμεταλλευτούν οι χώρες την καλή κατάσταση να ενισχύσουν την οικονομία τους ώστε να είναι προστατευμένες για ενδεχόμενη νέα κρίση».

Συνεπώς το ΔΝΤ περιμένει ένα νέο οικονομικό Αρμαγεδδώνα που αφορμή θα έχει την αέναη οικονομική επέκταση των ΗΠΑ διαμέσου του παγκόσμιου αποθεματικού, του αμερικανικού δολαρίου.

Με αφορμή τα «περίεργα» επόμενα χρόνια ο Έλληνας εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως η μορφή της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα μας θα ξεκαθαριστεί από τις αποφάσεις του Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψαλιδόπουλος επισήμανε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εως το 2030 αλλά όχι μετά από αυτό το έτος.

Πάντως το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να είναι ρυθμισμένο το ελληνικό χρέος διότι εάν υπάρξει μια νέα κρίση αυτή θα «εξαφανίσει» χώρες που ταλαιπωρούνται με ζητήματα χρέους.

H K.Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι ότι υπάρχει πιθανότητα νέας κρίσης. Κάτι ξέρουν στο ΔΝΤ

Μάλιστα πρόσφατα είπε πως η μεγάλη ανεργία είναι αυτή που απειλεί την ανάπτυξη

Γι' αυτό και ζητήθηκαν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και ποσοτικοποιημένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίκούς θεσμούς.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει μακροχρόνια βιώσιμο» τόνισε ο κ. Ψαλιδόπουλος για να προσθέσει: «Αν την άλλη Πέμπτη (σ.σ. συνεδριάζει το Eurogroup) ή κάποιες μέρες αργότερα δοθεί θετικό σήμα τότε θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του ταμείου ώστε να λήξει τέλος Αυγούστου. Αν δεν δοθούν αυτά που ζητά τότε δεν θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή».

Ο κ. Ψαλιδόπουλος πρόσθεσε ωστόσο ότι η μη ενεργοποίηση της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν σημαίνει και την αποχώρηση του ΔΝΤ από την χώρα μας καθώς υπάρχει η προοπτική της λειτουργίας του ως τεχνικού συμβούλου.

«Το Ταμείο θα είναι παρών καθώς δεν είναι οργανισμός που δρα ανεξάρτητα από την θέληση των μελών του. Τα μέλη του καθορίζουν την στάση του. Το Ταμείο συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και γι αυτό βρίσκομαι στην Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ υπενθύμισε πως το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσισε τον Ιούλιο του 2017 την «κατ' αρχήν έγκριση προγράμματος για την Ελλάδα με προοπτική να λήξει τον Αύγουστο του 2018 όταν και θα λήξει το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Το πρόγραμμα δεν έχει ενεργοποιηθεί γιατί το Ταμείο ζήτησε δύο πράγματα:

- από την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις

- από τους Ευρωπαίους να δώσουν ανακούφιση - ελάφρυνση του χρέους».

Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει ζήτημα για τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης καθώς «στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM συνεχίζει να κάνει μεταρρυθμίσεις και δεν μπαίνει θέμα για την Ελλάδα» πρόσθεσε όμως ότι «οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν έχουν αποφασίσει για την έκταση και το βάθος και την μορφή ελάφρυνσης χρέους. Κατά συνέπεια το Ταμείο τελεί σε αναμονή των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος».

«Η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται το Eurogroup και ο κ. Τομσεν διεμήνυσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται ώστε αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να μετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι πρέπει να πουν τα μέτρα που πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα. Δημαδή το Ταμείο έχει συντάξει ανάλυση ελληνικού χρέους βασισμένη σε διάφορες υποθέσεις για την μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, πώς θα πάνε τα επιτόκια και άλλες υποθέσεις. Χρειάζονται λοιπόν κάποια νούμερα για να μπουν στην ανάλυση χρέους που κάνει το ταμείο και να δείξουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο εως το 2030. Μετά το 2030 υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία επισήμανε ότι το εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης για την επίτευξη ανάπτυξης θεωρείται πλέον από τις διεθνείς αγορές ως «μη συμβατικό». «Στην Αμερική τα επιτόκια ανεβαίνουν. Η ΕΚΤ δεν ανεβάζει ακόμα τα επιτόκια αλλά το ερώτημα είναι «έως πότε» τόνισε ο κ. Ψαλιδόπουλος.

pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)