Η δημιουργία του σύμπαντος σε ένα εντυπωσιακό time-lapse video

Σε κοσμική χρονική κλίμακα, η ιστορία της ανθρωπότητας και της Γης είναι ένα επεισόδιο απειροελάχιστης διάρκειας. Ένα εντυπωσιακό time-lapse video, που δημιούργησε ο John Boswell, δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς τη δημιουργία και τη διαστολή του σύμπαντος, από τη στιγμή της «Μεγάλης Έκρηξης»  (big bang) έως σήμερα...


Ο Boswell (ή melodysheep) έγινε γνωστός δημιουργώντας τραγούδια στο YouTube με την τεχνική του autotuning (ενός είδους Photoshop για ηχητικά δεδομένα), στα οποία «δανείστηκε» τη φωνή επιστημόνων όπως ο Neil deGrasse Tyson, ο Carl Sagan καθώς και του καστ του σίριαλ Stranger Things. Το νέο video μοιάζει με ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία του σύμπαντος ενώ σε αυτό τον ρόλο αφηγητή αναλαμβάνουν προσωπικότητες όπως οι  Brian Cox, Carl Sagan και David Attenborough.

Κάθε δευτερόλεπτο στο video αντιστοιχεί σε 22 εκατομμύρια έτη. Καθώς εξελίσσεται, περιγράφεται πώς αναπτύχθηκαν τα βασικά στοιχεία του σύμπαντος – δηλαδή τη «γένεση» των πρώτων άστρων, των γαλαξιών, των μελανών οπών και των σουπερνόβα. Μετά το έκτο λεπτό του video, αρχίζουν να σχηματίζονται ο ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα, ενώ η ιστορία της ανθρωπότητας «καταλαμβάνει» το τελευταίο κλάσμα του δευτερολέπτου.

Είναι μία καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε εκ νέου πόσο σύντομη είναι η ύπαρξη του είδους μας, σε σχέση με την ιστορία του σύμπαντος.