Έπιασε… λιμάνι στη Λεμεσό το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

0
Το πλοίο Ocean Investigator, ένα από τα δύο ερευνητικά σκάφη του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil, που θα διενεργήσουν αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέπλευσε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού.

Το σκάφος, υπό σημαία Παναμά, θα ελλιμενιστεί για ανεφοδιασμό και παραλαβή αναγκαίου εξοπλισμού και θα παραμείνει στο λιμάνι έως και τις 24 Μαρτίου...
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο λιμενάρχης, αυτή είναι μια συνήθης πρακτική και δεν σημαίνει ότι το σκάφος θα παραμείνει ελλιμενισμένο για όλο το δεκαήμερο.

To Investigator θα διενεργήσει επιστημονικές έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει της γεώτρησης, η οποία προγραμματίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πιθανόν τον Οκτώβριο.

Το Ocean Investigator θα διενεργήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, αρχαιολογικές έρευνες και όταν θα ολοκληρώσει το έργο του θα ακολουθήσει το σκάφος Med Surveyor, το οποίο θα διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες. Οι έρευνες θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες  με τη χρήση υποβρύχιου ρομπότ στα σημεία των γεωτρήσεων.

Το δεύτερο σκάφος, το Ocean Surveyor, που θα διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες, βρίσκεται ανοικτά της Χάιφα και διεξάγει έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ. Οι γεωτρήσεις της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)