Στη UBS Ζυρίχης ο λογαριασμός που έστελνε τα χρήματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής ένα από τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας των Αρχών για τη Novartis θεωρείται η ύπαρξη τροφοδότη λογαριασμού, μέσω του οποίου διοχετεύονταν χρηματικά ποσά σε περισσότερους από 4.000 αποδέκτες στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων εμφανίζονται να είναι επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Ο τροφοδότης αυτός λογαριασμός εντοπίστηκε στη UBS Ζυρίχης και συνδεόταν με την ελβετική Novartis...
και όχι με τη θυγατρική της στην Ελλάδα. Την είδηση έγραψε πρώτο το The FaQ την Παρασκευή το μεσημέρι, την επανέλαβε η ΕΣΤΙΑ το Σάββατο, ενώ την επιβεβαιώσε η εγκριτη Γιάννα Παπαδάκου το μεσημερι της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του Alpha, μεταφέροντας μάλιστα και την εξέλιξη που λέει οτι ο τροφοδότης λογαριασμός που έστειλε 28 εκατ ευρω σε πολιτικό προσωπικο στην Αθήνα, ανοιγει καθως το Υπ Διακαιοσυνης της Ελβετίας έκανε αποδεκτο το αιτημα συνδρομης του FBI και των Ελληνικών Αρχών!

Σύμφωνα λοιπόν μ ετο ρεπορτάζ του Εθνους οι Αρχές έχουν ζητήσει από τη φαρμακευτική εταιρεία αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αποστέλλονταν τα εμβάσματα, το συνολικό ύψος των οποίων φέρεται να ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με ανακοίνωσή της η εταιρεία είχε αναφέρει ότι ο εν λόγω λογαριασμός δεν λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια.

Σε κατάθεσή του προστατευόμενος μάρτυρας κάνει λόγο για την ύπαρξη και δεύτερου τροφοδότη λογαριασμού στην Ελβετία, ο οποίος, όπως είπε, αφορούσε χρήματα μόνο για πολιτικούς – χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται εάν βρίσκεται στην ίδια τράπεζα με τον πρώτο. Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έχουν ήδη στείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο.

Οπως φαίνεται από τα αρχεία των Paradise Papers, τουλάχιστον δύο offshore που σχετίζονται με τον όμιλο της Novartis εμφανίζονται να τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα όπου εντοπίστηκε ο «τροφοδότης» των Eλλήνων, στη UBS Ζυρίχης, στο ίδιο σχεδόν χρονικό διάστημα που εστίασαν και οι έρευνες στην Ελλάδα, από το 2006 έως το 2015. Ομως, στα στοιχεία της διαρροής περιλαμβάνονται και τραπεζικοί λογαριασμοί σε παραδείσιους προορισμούς.

Πηγή: news247.gr