Στην Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής το νομοσχέδιο για την κάνναβη

Ως... ειδικός της κάνναβης καλείται στην Επιτροπή και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.
Η απόφαση της Επιτροπής της Βουλής για την κλήτευση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ως ειδικού που έχει να συνεισφέρει πολλά…
ελλήφθη μετά από πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανού κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός μάλιστα τεκμηρίωσε την πρόταση για την κλήτευση του Γιώργου Παπανδρέου κατά την ακρόαση φορέων λέγοντας πως γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο και μπορεί να συνεισφέρει στη συζήτηση που διεξάγεται.

Σημείωσε πως ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει να καλούνται προσωπικότητες και ειδήμονες και ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί μια προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς που με τις γνώσεις του θα φωτίσει την επιτροπή.

Στα… σκωπτικά χαμόγελα βουλευτών ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός τους παρατήρησε πως «δεν πρέπει να γελάτε, είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέω».

«Θετική δράση σε πολλές ασθένειες»
Από την πρώτη συζήτηση πάντως του νομοσχεδίου επί της αρχής στην Επιτροπή αυτό που προέκυψε είναι ένας έντονος προβληματισμός από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Υγείας Νίκος Ξανθός υποστήριξε το νομοσχέδιο είναι καινοτόμο και δημιουργεί ένα πλαίσιο για την εγχώρια παραγωγή και επεξεργασία προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης . Επισήμανε πως οι θεραπευτικές και ανακουφιστικές ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης έχουν αναδειχθεί μέσα από επιστημονικές μελέτες.

«Υπάρχει» είπε «τεκμηρίωση για την αναλγητική, αντισπασμωδική, αντιεπιληπτική δράση της φαρμακευτικής κάνναβης, για τη θετική της δράση σε πολλές ασθένειες. Κάλεσε μάλιστα, τα κόμματα να αποφύγουν προσχηματική προσέγγιση ότι πίσω από την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης ο πραγματικός σκοπός είναι η αποποινικοποίηση της ευφορικής χρήσης και είναι λάθος να λέγεται πως το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για να χαρακτηρίζεται το «τσιγαριλίκι φάρμακο», γιατί αυτό αδικεί το θέμα και πυροδοτεί αντιεπιστημονικά και σκοταδιστικά αντανακλαστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου από την δική του πλευρά είπε πως τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν μεγάλη ζήτηση , οι ανάγκες και στη χώρα μας είναι αυξημένες, ενώ θα ανοιχτούν και τεράστιες προοπτικές στην οικονομία μας και στην απασχόληση, από τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

ΝΔ: Δεν διαφωνούμε με την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης Βλάσης είπε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαφωνεί με τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά εξέφρασε αμφιβολίες ως προς τον πραγματικό σκοπό του νομοσχεδίου. Χαρακτηριστικά υποστήριξε πως από αύριο κιόλας η κοινή γνώμη θα αρχίσει να αμφισβητεί εάν χρησιμοποιείται η φαρμακευτική κάνναβη ως πρόσχημα για την απελευθέρωση της χρήσης για ευφορικούς λόγους και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη «ότι η μη ιατρικά εγκεκριμένη χρήση κάνναβης αυξάνει την πιθανότητα σχιζοφρένειας και άλλων ψυχωσικών τύπων συμπτωματολογίας». Ως προς την τελική ψήφο της ΝΔ ο κ. Βλάσης δήλωσε επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Κάθετα αντίθετο με το νομοσχέδιο δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Το Ποτάμι με τον Γρηγόρη Ψαριανό τάχθηκε υπέρ και της για την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης αλλά και στην αποποινικοποίηση της χρήσης της.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε πως το κόμμα του λέει «ναι» στο νομοσχέδιο αλλά όχι στην ιδιωτική παραγωγή καθώς αυτή θα πρέπει να αποτελεί κρατικό μονοπώλιο και μάλιστα αυστηρό.

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.