Καταγγελία από ΝΔ για «στημένες» προκηρύξεις για τους γενικούς γραμματείς στα υπουργεία

Η Νέα Δημοκρατία διά του τομεάρχη Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Γεωργαντά, καταγγέλλει την έκδοση φωτογραφικών προκηρύξεων από την κυβέρνηση για τις θέσεις των νέων ειδικών και διοικητικών γραμματέων.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο τομεάρχης της ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση για έκδοση φωτογραφικών διατάξεων, οι οποίες έχουν διαφορετικά απαιτούμενα προσόντα για θέσεις με τα ίδια καθήκοντα....
«Στόχος είναι να καταλάβουν τις θέσεις ήδη υπηρετούντες γενικοί γραμματείς, μετακλητοί υπάλληλοι, καθώς και άλλοι πολιτικοί τους φίλοι. Ταυτόχρονα αποκλείονται όσα σοβαρά στελέχη υπουργείων δεν είναι “συνεργάσιμα”.

Με τον τρόπο αυτόν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φιλοδοξούν να ελέγξουν τη δημόσια διοίκηση ακόμα και μετά το πέρας της κυβερνητικής τους θητείας», σημειώνει ο κ. Γεωργαντάς.

«Ενδεικτικό παράδειγμα των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης είναι ότι για τον Διοικητικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού απαιτείται απλή γνώση αγγλικής γλώσσας και πενταετής άσκηση δικηγορίας με εμπειρία σε θέματα Δημοσίου Δικαίου. Όλως τυχαίως, αυτά είναι τα ακριβή προσόντα της κυρίας Κουρνέτα που κατέχει ήδη τη θέση σήμερα» προσθέτει και παραθέτει παραδείγματα:

Υπ. Οικονομικών

Στην Προκήρυξη για τον Διοικητικό Γραμματέα του Υπ. Οικονομικών απαιτείται πολύ καλή γνώση των αγγλικών και διαζευτικά:  άσκηση καθηκόντων ευθύνης κατηγορίας ειδικών θέσεων 1ου βαθμού για ένα έτος στο Δημόσιο σε ΝΠΠΔ ή ΝΠΙΔ ή 10ετής εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, συναφής με τα καθήκοντα της θέσης εκ των οποίων τα 2 σε θέση ευθύνης ή πενταετής (5ετής) άσκηση καθηκόντων ευθύνης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, συναφής με τα καθήκοντα της θέσης και τυχόν πρόσθετη εμπειρία.

ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής

Ενώ τα καθήκοντα όλων των Γραμματέων είναι ακριβώς ίδια πλην του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων που έχει κάποια επιπρόσθετα, τα προσόντα είναι ακριβώς τα ίδια πλην της ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής, όπου τα προσόντα περιγράφονται αναλυτικά και φωτογραφίζουν την Ελένη Παπαδοπούλου, κόρη του βουλευτή, Σάκη Παπαδόπουλου και υφιστάμενη ΓΓ.

Υπ. Πολιτισμού

Αντίθετα στον Διοικητικό Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού απαιτείται απλή γνώση αγγλικής γλώσσας (κι ας χειρίζεται θέματα τουρισμού), και σωρευτικά: άσκηση καθηκόντων σε θέση ευθύνης κατηγορίας ειδικών θέσεων 1ου βαθμού για ένα (1) έτος στο Δημόσιο ή σε εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου, (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ), πενταετής (5ετής) εργασιακή εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, συναφής με τα καθήκοντα της θέσης και πενταετής (5ετής) άσκηση δικηγορίας με εμπειρία σε θέματα δημοσίου δικαίου, ίσως γιατί η κα. Κουρνέτα που σήμερα κατέχει τη θέση είναι δικηγόρος.

Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής

Για τον Διοικητικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής απαιτείται η άριστη γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας και εικοσαετής (20ετής) τουλάχιστον εμπειρία στο δημόσιο τομέα κατά προτίμηση σε διαφορετικούς τομείς δημόσιας πολιτικής και σε διαφορετικά Υπουργεία, εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, συναφή με τα καθήκοντα της θέσης, εμπειρία σε επιτελικές θέσεις στο δημόσιο τομέα και εμπειρία στη διοίκηση και διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν και μεμονωμένες περιπτώσεις Υπουργείων.

Υπ. Εργασίας

Για παράδειγμα στο Υπουργείο Εργασίας για τη θέση του Διοικητικού Γραμματέα, ο οποίος βάσει του περιγράμματος θέσης εργασίας εκπροσωπεί το Υπουργείο στην ΕΕ, ΟΟΣΑ, Διεθνή οργάνωση εργασίας απαιτείται απλή γνώση αγγλικής ενώ για τις θέσεις των Τομεακών Γραμματέων Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή Κοινωνικής Οικονομίας απαιτείται άριστη γνώση αγγλικών και πολύ καλή γνώση μιας ακόμα ξένης γλώσσας.

ΣΕΠΕ

Σε ότι αφορά στα πτυχία, για τη θέση του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας απαιτείται πτυχίο ή μεταπτυχιακό πληροφορικής ή πολιτικών επιστημών, με τον υφιστάμενο Ειδικό Γραμματέα να είναι απόφοιτος πληροφορικής με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες ενώ σε άλλες θέσεις όπως του Ειδικού Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, απαιτείται και πτυχίο και μεταπτυχιακό και διδακτορικό, προσόντα που φυσικά κατέχει ο κος. Βόρλοου, που είναι σήμερα Ειδικός Γραμματέας. Είναι προκλητικό το γεγονός πως για τη θέση του Ε.Γ του ΣΕΠΕ απαιτείται και συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ινστιτούτα, με τον κο. Ηλιόπουλο να αναφέρει στο διαδικτυακό βιογραφικό του πως έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Ινστιτούτο Rosa Luxemburg.

Ειδική Γραμματεία Ασύλου

Στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενώ όλες οι θέσεις απαιτούν πτυχίο μηχανικού, η θέση της Ειδικής Γραμματέως Ασύλου και Μετανάστευσης απαιτεί οποιοδήποτε πτυχίο, ίσως γιατί η κατέχουσα τη θέση κα. Κόγου είναι απόφοιτος φιλοσοφικής. Και βέβαια για μια τέτοια θέση με ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον απαιτεί απλά «καλή γνώση αγγλικών.»

Ο κ. Γεωργαντάς ζητεί από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους οι προκηρύξεις έχουν τόσο διαφοροποιημένα προσόντα, καθώς και γιατί δεν αποκλείστηκαν από τη διαδικασία οι ήδη υπηρετούντες στις συγκεκριμένες θέσεις.