Γεωτρήσεις τέλος, στην κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία δέσμευσε το 70% των Οικοπέδων!

0
Η υπόθεση της κυπριακής ΑΟΖ και των ερευνών για υδρογονάνθρακες, φαίνεται ότι τελειώνει πρόωρα: Η Τουρκία προχώρησε στην δέσμευση το 70% των βυθοτεμαχίων ("Οικοπέδων") και "κλειδώνει" 8 από τα 13 οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, η οποία ανήμπορη παρακολουθεί τις εξελίξεις αναζητώντας βοήθεια από κάπου, αλλά...

Η εν λόγω περιοχή εκτείνεται από τα ανοιχτά του Ακάμα μέχρι και το Ακρωτήρι, περνάει από τα ανοιχτά της Πάφου, της Λεμεσού, της Λάρνακας, του Απόστολου Ανδρέα και καταλήγει στα ανοιχτά της Αντιόχειας.

Η περίοδος ισχύος είναι από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου τα μεσάνυχτα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα ανανεώνεται συνέχεια.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, η Τουρκία μέσω του συστήματος NAVTEX έχει δεσμεύσει συνολικά περιοχές που περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα των τεμαχίων 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9 και 13.

Σε έκτακτη σύσκεψη στην Λευκωσία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε ήδη τηλεφωνικά για το θέμα της τουρκικής NAVTEX με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και συμφώνησαν να φέρουν το ζήτημα στην ΕΕ, ενώ το ιταλικό γεωτρύπανο Saipem 12000 αποπλέει για το Μαρόκο, υπό τις κάννες των πυροβόλων των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το έχουν περικυκλώσει.

Το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ ενώ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί για την στάση της Ιταλίας: Συμφώνησε επί της ουσίας, στην τουρκική πειρατεία.

Πριν από την έκδοση της νέας NAVTEX ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», αλλά τέτοιες δηλώσεις καλό είναι να αποφεύγονται γιατί προσφέρουν άφθονο γέλιο στους εχθρούς: Για να εφαρμόσεις κάτι, πρέπει να το έχεις. αν δεν το έχεις καλύτερα να μην μιλάς. Και η Κύπρος το μόνο που έχει είναι "τις ευχές όλων"!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)