Tο πολυδιαφημισμένο πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους προσκολλούμενους...

Δημήτρης Κακογιάννης

Επί τέλους, το πολυδιαφημισμένο πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους προσκολλούμενους στην κυβέρνηση βολευτές, παρά τις αντιδράσεις φορέων και άλλων παραγόντων.
Ψηφίστηκε καθώς ακούγεται και διάταξη που για οφειλές 500 ευρώ στο δημόσιο θα βγαίνουν σπίτια σε πλειστηριασμό.

Όμως, καιρός είναι να περάσουν και οι ιδιώτες στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουν και αυτοί τα οφειλόμενα από το δημόσιο χρέη τους απαιτώντας την εφαρμογή του Νόμου που έχει ψηφιστεί και αναφέρεται στο ΦΕΚ 138/5 Ιουνίου 2003 Προεδρικό Διάταγμα με αριθ. 166 σύμφωνα με το οποίο προσαρμόζεται στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2000/35 της 29-6-2000 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.
Άρθρο 4
Τόκος σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής
δ. Στις συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων αρχών της παραγράφου 1α του άρθρου 3 του παρόντος, η προθεσμία καταβολής τόκων σε .....
κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ορίζεται αποκλειστικώς σε 60 ημέρες.

Επίσης στο άρθρο 4 του συγκεκριμένου διατάγματος και στην παράγραφο 2δ αναφέρει:
Στις συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων αρχών της παραγράφου 1α του άρθρου 3 του παρόντος, η προθεσμία καταβολής τόκων σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ορίζεται αποκλειστικώς σε 60 ημέρες.
Παρ. 3:Ο δανειστής δικαιούται τόκους, εφόσον α)έχει εκπληρώσει τις συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις του και β) δεν έχει εισπράξει εγκαίρως το οφειλόμενο ποσό, εκτός, εάν δεν υπάρχει ευθύνη του οφειλέτη για την καθυστέρηση.
Παρ. 4 Το ύψος του τόκου υπερημερίας που είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ο οφειλέτης υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πιο πρόσφατη κύρια πράξη αναχρηματοδότησης, η οποία πραγματοποιείται πριν από την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του οικείου εξαμήνου [«επιτόκιο αναφοράς»] προσαυξημένο κατά επτά εκατοστιαίες μονάδες [«περιθώριο»], εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στη σύμβαση. Το επιτόκιο αναφοράς το οποίο ισχύει την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του οικείου εξαμήνου, εφαρμόζεται και για τους επόμενους έξη μήνες.
Παρ. 5. Ο δανειστής, εκτός από τους τόκους, έχει δικαίωμα να απαιτήσει από το υπερήμερο οφειλέτη και εύλογη αποζημίωση για τα έξοδα είσπραξης της οφειλόμενης αμοιβής. Τα έξοδα αυτά υπόκεινται σε σχέση με την οφειλόμενη αμοιβή στις αρχές της διαφάνειας και της αναλογικότητας

Στην αντεπίθεση λοιπόν θα πρέπει να περάσουν και οι ιδιώτες, απαιτώντας την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για την ικανοποίησή τους και την είσπραξη των απαιτήσεων τους καθώς και των πάσης φύσεως εξόδων που τους έχουν επιβαρύνει.
Αμ πως!!!!!