Η πώληση της ΔΕΗ περνάει στην επόμενη φάση

0
Εξελίξεις για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς ολοκληρώθηκε το market test που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, DG Comp και αυτή τη στιγμή το υπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ΕΕ προκειμένου η αποεπένδυση να περάσει στην επόμενη φάση...


Τα αποτελέσματα του market test, στο οποίο είχαν προσκληθεί 140 εταιρείες, αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΑ, «είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων και υπογράμμισε ότι οι θέσεις των εργαζομένων είναι απόλυτα εγγυημένες».

Ο νόμος για την πώληση αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το Μάρτιο και σε αυτό θα καθορίζονται λεπτομέρειες για τις μονάδες, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία του διαγωνισμού ενώ θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη για τους εργαζόμενους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαβεβαιώσει ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και ότι οι μονάδες θα πωληθούν μαζί με τους υπαλλήλους (περίπου 1500 συνολικά). Το πιο πιθανό είναι να μπει μια ρήτρα προστασίας των υπαλλήλων όπως π.χ ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για ένα διάστημα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, η πώληση των μονάδων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με πολλά ενδιάμεσα στάδια. Για το τίμημα, την πρόσληψη συμβούλου και την απόσχιση των μονάδων υπεύθυνη είναι η ΔΕΗ ενώ για το market test που θα προηγηθεί, υπεύθυνη είναι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση μονάδων έχει επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Κομισιόν με απόφαση η οποία επανέφερε σε ισχύ αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του 2008 και του 2009, σχετικά με την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ  σε λιγνίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους Θεσμούς την υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων και συγκεκριμένα τη μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ.  Οι μονάδες που πωλούνται είναι η Μελίτη 1 και η άδεια για τη Μελίτη 2 στη Φλώρινα και οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, στην κατοχή των επενδυτών θα περάσουν 930 συνολικά μεγαβάτ (600 της Μεγαλόπολης και 330 τοη Φλώρινας) και στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στη σημερινή ΔΕΗ, θα παραμείνουν 1570 μεγαβάτ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)