Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Ο Ελύτης και η «Ψευδομακεδονία»

Κυκλοφορεί ένα κολάζ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως, που απεικονίζει τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη να λέει ότι:  «Το μόνο όνομα με τον όρο Μακεδονία που είναι αποδεκτό για τα Σκόπια είναι: Ψευδομακεδονία». Το είπε όμως πράγματι;...

ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ

Ο Ελύτης είχε τοποθετηθεί το Μάρτιο του 1992 για το όνομα Μακεδονία, συνυπογράφοντας μαζί με άλλες πέντε επιφανείς προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, με ανοικτή επιστολή  προς τους δώδεκα Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να μην αναγνωριστεί σαν Μακεδονία το «κρατίδιο των Σκοπίων». Η κατακλείδα του κειμένου, είναι πλέον διάσημη. 
«Για µας το όνοµα µας είναι η ψυχή µας»
Την επιστολή υπέγραφαν επίσης οι:  Μελίνα Μερκούρη, Αριστόβουλος Μάνεσης, Γιάννης Γεωργάκης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ∆ηµήτρης Τσάτσος, εφ. Τα Νέα, 28/3/1992.
Στην επιστολή πάντως δεν αναφέρεται η συγκεκριμένη φράση.
Επίσης αναζητήσαμε γενικότερα αν έχει αναφέρει τη συγκεκριμένη φράση σε κάποιο άλλο κείμενο ή συνέντευξή του, αλλά δεν εντοπίσαμε οτιδήποτε.
Ένας δημοσιογράφος (ο οποίος ήταν και ομιλητής στο συλλαλητήριο της 21/1/18) φαίνεται να διεκδικεί την πατρότητα της «ατάκας»:
Ολόκληρη η προαναφερθείσα επιστολή είναι αυτή :
Ανοιχτή Επιστολή στην Ε.Ο.Κ.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: