Γερμανικός Τύπος: H επίσκεψη Ερντογάν άφησε αποτύπωμα φόβου στην Ελλάδα

0
Αποτύπωμα φόβου αφήνει στην Ελλάδα η επίσκεψη Ερντογάν σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο. Στην Κομοτηνή περιορίστηκε στο πρωτόκολλο και εμφανίστηκε ως προστάτης της μουσουλμανικής μειονότητας. 

Συνέχεια στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου δίνει ο γερμανικός τύπος σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει τα δρώμενα και κυρίως τα λεχθέντα...
, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Κομοτηνή, εκεί όπου, όπως επισημαίνουν οι σχολιαστές, ζει μουσουλμανική μειονότητα, γύρω στα 100.000 άτομα. «Οι Έλληνες μουσουλμάνοι επευφημούν τον Ερντογάν», είναι ο τίτλος που επιλέγει ο αρθρογράφος της Hannoversche Zeitung για να μεταφέρει το ενθουσιώδες κλίμα των κατοίκων της πόλης.

Ο Ερντογάν περιορίστηκε στο πρωτόκολλο.

«Με χειροκροτήματα, ανθοδέσμες και συνθήματα η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης υποδέχθηκε τον τούρκο πρόεδρο, στη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα» σημειώνει ο γερμανός δημοσιογράφος. «Η επίσκεψη θεωρούνταν πολιτικά δύσκολη, επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία εδώ και δεκαετίες ερίζουν για το καθεστώς και τα δικαιώματα της μειονότητας». Στη συνέχεια στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την μειονότητα ως θρησκευτική και όχι ως τουρκική και σημειώνεται ότι η Τουρκία εμφανίζεται κάτι ως προστάτιδα δύναμη των εκεί μουσουλμάνων, κάτι που οδηγεί συνεχώς σε εντάσεις. «Γι αυτόν τον λόγο η Αθήνα αντιμετώπισε την επίσκεψη με νευρικότητα» συνεχίζει ο αρθρογράφος. «Έπειτα από ρητή ελληνική επιθυμία ο Ερντογάν απέφυγε να μιλήσει σε οργανωμένη ανοιχτή συγκέντρωση. Πρώτα επισκέφθηκε την Κομοτηνή και προσευχήθηκε σε τζαμί. Χίλιοι περίπου μειονοτικοί και πολλοί ιμάμηδες συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί για να τον υποδεχθούν και φώναζαν ‘είσαι ο ηγέτης μας'».

Ρητή αναφορά γίνεται στην έλλειψη δυνατοτήτων και στο καθεστώς διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας. «Οι περιοχές όπου κατοικούν οι μουσουλμάνοι θεωρούνται από πολλούς Έλληνες ως «πέμπτη φάλαγγα» του προαιώνιου εχθρού, της Τουρκίας. Επενδύσεις δεν γίνονται, χρήματα δεν δίνονται για υποδομές και οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τη δυνατότητα ανώτερης μόρφωσης» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι από το 1990 άρχισε να αλλάζει αυτή η πολιτική.


Απειλή ο τουρκικός στρατός

Η διαδικτυακή Zeit διαπιστώνει ασυνήθιστες εικόνες προσώπων παγωμένων στο άκουσμα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αν και όπως υπενθυμίζει, ο Ερντογάν ξεκίνησε να σπάει αυτό το ταμπού από καιρό, όταν τέλος του 2016 είπε ότι η Συνθήκη δεν είναι ιερό κείμενο. «Οι εντάσεις για τα σύνορα και οι δηλώσεις Ερντογάν συμβαίνουν σε μια περίοδο που νόμιζε κανείς ότι η προαιώνια εχθρότητα των δύο νατοϊκών χωρών είχε ξεπεραστεί» υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος. «Διότι από το 1999 οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης, κυρίως μέσω της επιδίωξης ενίσχυσης των οικονομικών τους σχέσεων. Για την Ελλάδα η Τουρκία είναι μια πιο τις σημαντικές χώρες εξαγωγής των προϊόντων της».

Ο αρθρογράφος περιγράφει τη στρατηγική Ερντογάν, ο οποίος ζητώντας μετ' επιτάσεως την επιστροφή των τούρκων αξιωματικών, που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αναθερμαίνει τις πραγματικές διενέξεις, όπως είναι το θέμα των συνόρων. «Ξέρει πολύ καλά ότι το τελευταίο οι Έλληνες το φοβούνται όσο τίποτα άλλο», σημειώνει. «Ακόμη και την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης η Αθήνα δεν περιέκοψε δραματικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Τελικά παρά την όποια πολιτική προσέγγιση η κυβέρνηση στην Αθήνα συνεχίζει να θεωρεί τον τουρκικό στρατό ως σοβαρή απειλή».

Αντίθετα προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παρά τις αρχικές «παραφωνίες» βλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Τσίπρα διαφάνηκε ότι επί εποχής Ερντογάν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές...η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ειδάλλως η σχέσεις γειτονίας θα δυσκολέψουν».

Πηγή: thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)