Τουρκία: Στη φυλακή αστυνομικός που έσωσε τη ζωή του Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος

0
Απολύθηκε από την δουλειά του και στη συνέχεια συνελήφθη και φυλακίστηκε ένας Τούρκος αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, τον περασμένο Ιούλιο, έσωσε τη ζωή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, ο αστυνομικός Ταγίμπ Σινά Ντογκάν, απολύθηκε από την αστυνομία στις 22 Νοεμβρίου του περασμένου έτους και στις 20 Νοεμβρίου του 2017 φυλακίστηκε στη διαβόητη φυλακή Σινκάν, στα προάστια της Άγκυρας με την κατηγορία ότι είναι υποστηρικτής του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή του κατηγορούν ως «ενορχηστρωτή» του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο στη γειτονική χώρα.

Ο αστυνομικός, που ήταν στο τριμελές πλήρωμα του ελικοπτέρου που έσωσε τον Ερντογάν εκείνη την νύχτα μεταφέροντάς τον μακριά από το ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας, όπου έκανε τις διακοπές του, κατηγορήθηκε πως χρησιμοποιούσε την εφαρμογή μηνυμάτων ByLock, την οποία εικάζεται ότι χρησιμοποιούν τα μέλη της οργάνωσης FETO του Γκιουλέν για την μεταξύ τους επικοινωνία.

«Αν ήμουν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης δεν θα είχα επιτρέψει στο ελικόπτερο στο οποίο επιβιβάστηκε ο πρόεδρος να απογειωθεί», δήλωσε ο Ντογκάν στην Hurriyet και αρνήθηκε κάθε σχέση με τον Γκιουλέν αλλά, επίσης, ανέφερε πως ουδέποτε κατέβασε στο κινητό του την εφαρμογή ByLock.

Στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του περασμένου έτους στην Τουρκία 249 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ μετά το πραξικόπημα έγιναν 150.000 απολύσεις σε δικαστικούς, εκπαιδευτικούς και αξιωματικούς της αστυνομίας αλλά και 50.510 συλλήψεις, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, 169,013 άτομα αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις για εμπλοκή τους στο πραξικόπημα.

Πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)