Απειλές στον εκδότη της «Αφρίκα» για το ελληνικό άγαλμα που ουρεί στο κεφάλι του Ερντογάν

0
Απειλές και προπηλακισμούς δέχθηκε ο εκδότης της τουρκοκυπριακής «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και το σκίτσο της εφημερίδας που παρουσιάζει μια αρχαιοελληνική μορφή (άγαλμα) να ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου προέδρου.
  Το Τουρκοκυπριακό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), σε ανακοίνωση του επικρίνει την εφημερίδα για τη γελοιογραφία, σημειώνοντας ότι αναδημοσίευσε γελοιογραφία από ελληνική εφημερίδα...
Το ΚΕΕ, καταδικάζει την αναδημοσίευση της γελοιογραφίας και σημειώνει ότι είναι λάθος η αναμετάδοση της, καθώς έχει σκοπό να ταπεινώσει τον Τούρκο πρόεδρο.

  Η γελοιογραφία έχει ξεπεράσει τα όρια της κριτικής και είναι προσβλητική αναφέρει η ανακοίνωση και προστίθεται ότι το ΚΕΕ με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει την δημοσίευση από την εφημερίδα και αναφέρει ότι οι απόψεις της εφημερίδας δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων. Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έντονη αντίθεση του εξέφρασε και ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.


Ο κ. Ντενκτάς ανάφερε ότι, «σοβαρές αντιδράσεις στην κοινωνία μας προκάλεσε η αναδημοσίευση από ελληνική εφημερίδα στην εφημερίδα Αφρίκα γελοιογραφίας προσβλητικής για τον Τούρκο πρόεδρο». Η ελευθερία του Τύπου δεν δίνει το δικαίωμα να προσβάλουμε τους άλλους ανέφερε ο κ. Ντενκτάς προσθέτοντας ότι άτομα που κρύβονται πίσω από τον όρο «γελοιογραφία» για να δημοσιεύουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι απερίσκεπτα και δεν δεσμεύονται από την ελευθερία της σκέψης.
Και το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζοντας την καταδίκη του για την γελοιογραφία πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά την οποία έγινε πορεία μέχρι τα γραφεία της εφημερίδας όπου τοποθέτησαν μαύρο στεφάνι στην είσοδο της και σε δηλώσεις του ο ηγέτης του κόμματος Μπυράϊ Μπουστουβουτζού είπε ότι «μπορεί να μην σας αρέσει η πολιτική του Ερντογάν, μπορεί να την επικρίνετε αλλά η καρικατούρα αυτή δεν είναι ελευθερία του λόγου αλλά μεγάλη προσβολή».
Εξάλλου σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα «Αφρίκα» αναφέρει ότι μέχρι στιγμής τη στήριξη τους στην εφημερίδα εξέφρασαν το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου και η συντεχνίας δημοσιογράφων, BASIN -SEN. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συνπρόεδρος του κόμματος Ιζέτ Ιζτσάν καταδίκασε την «κριτική λιντσαρίσματος» εναντίον της εφημερίδας και επανέλαβε την στήριξη του κόμματος του στην ελευθερία του Τύπου, στον Σενέρ Λεβέντ και στην «Αφρίκα».
Στην ανακοίνωση της η συντεχνία των δημοσιογράφων αναφέρει ότι δεν φταίει η «Αφρίκα» για την αναδημοσίευση της άσχημης καρικατούρας και για το γεγονός ότι μας ενημέρωσε για αυτήν, αλλά η ελληνική εφημερίδα που την δημοσίευσε εξ αρχής. «Το λιντσάρισμα δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας» των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει η συντεχνία και εκφράζει τη στήριξη της στην εφημερίδα για τις «φασιστικές αντιδράσεις» εναντίον της.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)