«Κλείδωσε» η πώληση Patriot από τις ΗΠΑ στην Πολωνία για 10,5 δισ. δολάρια

0
Η Πολωνία και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας καθώς «κλειδώσαν» χθες μια μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία την οποία η Βαρσοβία θεωρεί κομβικό σημείο για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της μέχρι το 2023.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων η Πολωνία...
αναμένεται να παραλάβει 208 πυραύλους Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement, τέσσερα ραντάρ AN/MPQ-65, ανταλλακτικά, λογισμό και συναφή εξοπλισμό.

Οι πύραυλοι κατασκευής της αμερικανικής εταιρείας Raytheon είναι σχεδιασμένοι για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ καθώς και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «μια ασφαλής Ευρώπη, ικανή να αποκρούει εναέριες και πυραυλικές απειλές καθώς και άλλες μορφές επιθετικότητας, προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα εντός του ΝΑΤο και της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσει το κογκρέσο, καθώς η πώληση προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας σε άλλη χώρα απαιτεί ειδική άδεια. Το κογκρέσο έχει 15 μέρες προθεσμία για να εγείρει ενστάσεις, αλλά η συμφωνία αναμένεται να περάσει χωρίς προσκόμματ δεδομένης της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Άλλωστε είχε υπογραφεί από τον περασμένο Ιούλιο κατά την επίσκεψη του Τραμπ στη Βαρσοβία ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με αντικείμενο την πώληση πυραυλικών αμυντικών συστημάτων.

Η Πολωνία είναι μια από τις λιγοστές χώρες της ανατολικής Ευρώπης που ενισχύει σταθερά τις στρατιωτικές της δυνατότητες ενόψει της ρωσικής απειλής, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η Ρωσία ανέπτυξε πέρυσι πυραύλους Iskander, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, στον θύλακό της το Καλίνινγκραντ στα σύνορα Λιθουανίας-Πολωνίας, κίνηση που προκάλεσε έντονη ανησυχία στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ώθησε τη Συμμαχία να αρχίσει στρατιωτικές ασκήσεις την περιοχή.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)