Από τη Ρωσία η ραδιενέργεια που εντοπίστηκε στην Ελλάδα-Όλα τα στοιχεία

0
Με μάλλον αρκετή καθυστέρηση, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Με την ανακοίνωσή της επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN)...
της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή προέλευση του ραδιενεργού στοιχείου που είχε εντοπισθεί στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα υψηλότερα επίπεδα ρουθηνίου-106, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες, ανιχνεύθηκαν στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια, όπου το συγκεκριμένο ισότοπο ήταν σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη.

Το Αργκαγιάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957, επί σοβιετικής εποχής, είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Η Greenpeace της Ρωσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κάλεσε την αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια Rosatom να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της. Θα ζητήσει επίσης από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν μήπως υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος.

Στα μέσα Οκτωβρίου η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι, σε δείγματα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου, δεν είχε ανιχνευθεί ρουθήνιο-106, πλην της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης. Είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήσαν φυσιολογικά γύρω από όλες τις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η μετεωρολογική ρωσική υπηρεσία Rosgidromet ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ισότοπο ανιχνεύθηκε στο Ταταρστάν και στη νότια Ρωσία, φθάνοντας τελικά σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: Iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)