Εκλογές στην Τσεχία ή «τo αποτέλεσμα του να συγχέεις το συμφέρον σου με τη συμφορά σου»!!

0


Οι πολίτες της Τσεχίας έδωσαν στις προχθεσινές εκλογές το 92, 24% των ψήφων τους σε δεξιά και σε ακροδεξιά κόμματα, επιβεβαιώνοντας τη δεξιά στροφή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το κομμουνιστικό κόμμα της Τσεχίας, που στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει το 14,91% των ψήφων, έπεσε στο 7,76, πίσω ακόμη και από το γραφικό κόμμα των Πειρατών, που βγήκε τρίτο με 10,79%. Πιο ανησυχητικό όλων, είναι το γεγονός, ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι νέοι της Τσεχίας ψήφισαν δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.
Τον περασμένο χρόνο είχαν εκλογές στη Σλοβακία. Εκεί τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα. Το κομμουνιστικό κόμμα δεν πήρε ούτε 1% ενώ τον .....
πρώην αρχηγό του κράτους, τον επαγγελματία Μποξέρ Vladimír Mečiar , τον διαδέχτηκε ο επιχειρηματίας Robert Fico.
Που να οφείλεται άραγε αυτή η στροφή προς τη βαρβαρότητα, στην πρώην ενωμένη Τσεχοσλοβακία, στη χώρα που τις δεκαετίες του 60 και του 70 την είχαμε θαυμάσει για τον πολιτισμό της(κινηματογράφο, αλλά και όλων των ειδών τις τέχνες) και γενικότερα για το πνευματικό επίπεδο του λαού της;

Το αποτέλεσμα των εκλογών και στις δύο χώρες δεν ήταν έκπληξη. Ηδη τον περασμένο χρόνο, με αφορμή το αποτέλεσμα στη Σλοβακία, μια ομάδα κοινωνιολόγων ξεκίνησε μια έρευνα σε νέους ηλικίας 18-34 ετών σε ένα πολύ υψηλό δείγμα 40.000 ατόμων με ερωτήσεις γύρω από κοινωνικοπολιτικά θέματα και από προσωπικές επιθυμίες και αξίες.  Και όπως δήλωσε ένας από τους κοινωνιολόγους, ο Jan Červenka: «παρότι με τους μεγαλύτερους από αυτούς τους νέους με χωρίζει μόνο μια δεκαετία, νιώθω ότι έρχομαι από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, αν όχι από ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν». Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στον J. Červenka το γεγονός ότι δύο γνωστοί του νέοι ηθοποιοί οι Jiří Mádl und Martha Issová, απηύθυναν κάλεσμα στους συνομηλίκους τους να πείσουν τους γονείς τους να μην ψηφίσουν αριστερά!!!

Μήπως έρχεται η Ψηφιακή Γενιά(dot com) των Φελλών

Οι απαντήσεις των νέων Τσέχων στις ερωτήσεις ήταν εντελώς αντιφατικές. Ενώ οι δύο(2) στους τρεις(3) ερωτηθέντες νέους ήταν της άποψης, ότι, τα συνδικάτα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην κυβερνητική πολιτική, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ψήφισαν κόμματα που είναι ανοιχτά κατά των συνδικάτων!
2. Ενώ δύο(2) στους τρεις(3) ερωτηθέντες νέους πιστεύουν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική, ενώ εννιά(9) στους δέκα(10) πιστεύουν ότι το χρήμα και οι τράπεζες κυβερνούν τον κόσμο και τέσσερις(4) στους πέντε(5) πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί φτωχοί στην Τσεχία, αλλά αρκετοί υπερπλούσιοι και το χάσμα πλούσιοι-φτωχοί αυξάνεται διαρκώς δείχνουν προτίμηση στο κόμμα “ANO”του δισεκατομμυριούχου A. Babis και αυτό το απέδειξαν στις προχθεσινές εκλογές, όπου, συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογές του 2013, του έδωσαν ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 11% ανεβάζοντάς το στην πρώτη θέση με το εντυπωσιακό 30%, με δεύτερο το φιλελεύθερο-συντηρητικό με 11,32, τρίτο το κόμμα των Πειρατών με 10,79, τέταρτο το ακροδεξιό με 10,64 και πέμπτο το ΚΚ με 7,76%.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση στις άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι ακόμη χειρότερη και ότι η στροφή προς τα δεξιά και ακροδεξιά, έχει αρχίσει να μολύνει όλη την Ευρώπη και μάλιστα ακόμη και χώρες που δεν έχουν πληγεί ακόμη από την κρίση, είναι καιρός όλα τα αντιφασιστικά κόμματα να αρχίσουν να ψάχνουν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου: Να σκέφτονται οι σημερινοί νέοι αριστερά(οι νέοι πάντοτε ήταν και είναι κατά της αδικίας και υπέρ των αδύναμων), αλλά, από άγνοια(ενημέρωση μόνο μέσα από το διαδίκτυο) για το τι σημαίνει δεξιά και ακροδεξιά, να ψηφίζουν δεξιά, γιατί κανένας δεν τους είπε, ότι «ο φασισμός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, στριμωγμένος από την κρίση στο τελευταίο του καταφύγιο της βαρβαρότητας, δίχως τις οποιεσδήποτε δημοκρατικές αναστολές που είχε πριν την κρίση».
Όπως είχε γράψει πριν 70 χρόνια η Χάννα Αρεντ για το –κενό του πολιτικού λόγου-, «οι κυβερνήσεις ενεργούν με τέτοιο τρόπο ώστε τίποτα να μην μπορεί να θεωρηθεί διαρκές, αξιόπιστο και προβλέψιμο, αξιόλογο και ικανό να στηριχτεί κάποιος πάνω του. Μεταθέτουν τον τόπο λήψης των αποφάσεων εκεί όπου εκείνοι που επηρεάζονται από αυτές δεν μπορούν να τις δουν ως αποφάσεις, αλλά ως τυφλό πεπρωμένο. Παρουσιάζουν το παιχνίδι των δυνάμεων της αγοράς ως το μοναδικό πρότυπο ζωής και επειδή η ίδια η ζωή βιώνεται ως παιχνίδι, προβάλλουν ως υπέρτατο κριτήριο ευπρέπειας το σύνθημα-Παίξτε σωστά το χαρτί σας»(όπως στο χρηματιστήριο ή πάμε στοίχημα, παίξε- κέρδισε)……Τι να πούμε για την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, τη μοναξιά και το μέλλον όπου φωλιάζει ο φόβος κι όχι η ελπίδα; Τι να πούμε για την αδυναμία…να μπορεί να πει κανείς μ εμπιστοσύνη( στον εαυτό του και στο παιδί του) τα κατάφερα».
Οι περισσότεροι νέοι, έχουν μάθει να πιστεύουν, ότι, ως εξαίρεση του κανόνα, που θέλει πολύ λίγους να πετυχαίνουν μέσα στο ανταγωνιστικό αγοραίο σύστημα του “ο θάνατός σου η ζωή μου”, εκείνοι θα τα καταφέρουν γιατί είναι πιο ικανοί και πιο έξυπνοι. Αυτό είναι το δόλωμα και μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικό γιατί οι χάνοι είναι ακόμη πολλοί. 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)