Ο ηγέτης Καταλονίας «πάγωσε» την ανεξαρτητοποίηση -Ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη

0
Ο ηγέτης της Καταλονίας πρότεινε το «πάγωμα» της ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, καλώντας σε διάλογο την ισπανική κυβέρνηση.
Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ με ομιλία του στο περιφερειακό κοινοβούλιο τόνισε ότι η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμά της να ανεξαρτητοποιηθεί, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά την ίδια ώρα έκανε συνεχείς εκκλήσεις για διάλογο...
στην ισπανική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες. Ομως, η Μαδρίτη έχει απορρίψει την όποια μεσολάβηση, ενώ η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στην υπόθεση.
«Θέλω να ακολουθήσω την επιθυμία του λαού της Καταλονίας να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος», είπε. «Σήμερα αναλαμβάνω την εντολή να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας», συνέχισε, αλλά πρόσθεσε: «Προτείνουμε την αναστολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας για να εργαστούμε για την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Σήμερα κάνουμε μία κίνηση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου». Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ανέφερε, αναστέλλεται για μερικές εβδομάδες, «γιατί θέλουμε λογικό διάλογο, μία μεσολάβηση με το ισπανικό κράτος».
«Δεν σχεδιάζω απειλές και προσβολές. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό. Πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, όχι να την τροφοδοτήσουμε περαιτέρω», είπε ξεκινώντας, τόνισε όμως σε άλλο σημείο ότι η σχέση της Καταλονίας με την Ισπανία είναι πλέον μη βιώσιμη.  
«Είναι προφανές πλέον ότι δεν πρόκειται πια για εσωτερικό ζήτημα. Η Καταλονία είναι τώρα ευρωπαϊκό ζήτημα», συνέχισε. «Είμαστε μέρος της ίδιας κοινότητας, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά έχουμε αποδείξουμε πολλές φορές ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αυτό απαιτεί διάλογο», ανέφερε ακόμη.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του όμως τόνισε «Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την επιβίωση είναι η Καταλονία να γίνει κράτος. Η Καταλονία προσπάθησε να ακολουθήσει το ισπανικό σύνταγμα αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα».
Κάποια στιγμή, σταμάτησε να μιλά καταλανικά και συνέχισε στα ισπανικά, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της χώρας. «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, που θέλουμε απλά να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Η σχέση μας δεν είναι λειτουργική εδώ και χρόνια, πλέον είναι μη βιώσιμη», ανέφερε.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)