Καθαρή νίκη Μάκρι στην Αργεντινή – ηττάται αλλά εκλέγεται η Κίρχνερ

0
Καθαρή νίκη στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές πέτυχε ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, κάτι που αναμένεται να του επιτρέψει να συνεχίσει να προωθεί οικονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Επιτυγχάνοντας την επιστροφή της στο πολιτικό προσκήνιο...
έπειτα από δύο χρόνια που δεν διέθετε κάποιο αιρετό αξίωμα, η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ (2007-2015) ηττάται μεν αλλά εκλέγεται στη Γερουσία, εξασφαλίζοντας ασυλία και ότι δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή ακόμη κι αν καταδικαστεί για τις υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος της.

Ο συνασπισμός Καμπιέμος του κ. Μάκρι προηγείται στην πρωτεύουσα και στις 15 επαρχίες από τις 24 της Αργεντινής, ειδικά στις πολυπληθέστερες και σημαντικότερες (Μπουένος Άιρες, Κόρδοβα, Σάντα Φε, Μεντόσα) σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο πριν από τις 22:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) η εκλογική επιτροπή.

Οι έδρες που θα κερδίσουν ή θα χάσουν τα κόμματα δεν θα ανακοινωθούν πριν από σήμερα Δευτέρα, πάντως η κυβέρνηση οδεύει με βάση τα αποτελέσματα προς αύξηση των εδρών της και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Ως σήμερα ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2015 παρότι διαθέτει μόνο μια σχετική πλειοψηφία (87 έδρες στη Βουλή από τις 257, 15 από τις 72 στη Γερουσία) κατάφερνε να κυβερνά χάρη σε συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Μια πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου TN φέρει τον συνασπισμό Καμπιέμος να καταλαμβάνει 108 έδρες στη Βουλή, έναντι 145 όλης της αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στον πρόεδρο να διαπραγματεύεται με τους κυβερνήτες (σ.σ. της αντιπολίτευσης) και τα συνδικάτα από θέση ισχύος», εκτίμησε ο πολιτολόγος Ροσένδο Φράγα.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες προσέλκυσε όλα τα βλέμματα. Στην επαρχία που αριθμεί το 40% των ψηφοφόρων, ο υποψήφιος του Καμπιέμος, ο Εστέμπαν Μπούλριτς, συγκέντρωσε το 42,2% των ψήφων και αναδείχθηκε πρώτος με διαφορά από την κ. Κίρχνερ, που περιορίστηκε στο 36,3% αλλά πρακτικά έχει εξασφαλίσει την εκλογή της στη Γερουσία, με βάση την καταμέτρηση στο 70% των εκλογικών τμημάτων.

Οι υποψήφιοι του κ. Μάκρι κερδίζουν επίσης στην Κόρδοβα (48% έναντι 30% του πλησιέστερου συνδυασμού), στη Σάντα Φε (39% έναντι 25%) και στη Μεντόσα (46% έναντι 25%), ενώ στην πρωτεύουσα η διαφορά είναι ακόμη πιο θεαματική (51% έναντι 22%). Κανένα κόμμα δεν είχε κερδίσει και τις πέντε αναμετρήσεις από το 1985.

Τα αποτελέσματα της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που προώθησε ο κ. Μάκρι μοιάζουν να αργούν, με τον πληθωρισμό ακόμη υψηλό (17% από την αρχή της χρονιάς) αλλά την ανάκαμψη της οικονομίας να επιστρέφει (1,6% το πρώτο τρίμηνο, 3% το 2017 κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις).

Ο κ. Μάκρι ήθελε διακαώς τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής για να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές που επιδιώκει να προσελκύσει αποτρέποντας το ενδεχόμενο μιας δυναμικής επανόδου της Φερνάντες δε Κίρχνερ στο πολιτικό προσκήνιο και μιας νέας διεκδίκησης της προεδρίας από πλευράς της μοιάζει να πέτυχε τον στόχο του, αφού ο κάθε άλλο παρά χαρισματικός υποψήφιός του επικράτησε της κεντροαριστερής πρώην προέδρου με διαφορά, σημειώνουν αναλυτές.

Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)