Χρήσιμη Παραλληλία Αποτίμησης



Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Επ' ευκαιρία της εδώ επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, τις προοπτικές επωφελών συνεργασιών (επενδύσεων κ.ο.κ) θυμήθηκα την ανάλογη περίπτωση με τον τότε ομόλογο του κο Σαρκοζί πριν 9 χρόνια. Εκείνος μίλησε - και συγκλόνισε - όχι στην Πνύκα αλλά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο...
Επηρεασμένος ομολογώ, από την ιδιαίτερα ενθαρρυντική ομιλία του έγραψα (τεύχος Ιουνίου 2008) στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ το παρακάτω άρθρο με τίτλο:" Μερσί Μεσιέ Σαρκοζί" / Εθνωφελής Συμμαχία".
"Ξεχωριστές στιγμές συγκίνησης χάρισε η ομιλία του Γάλλου Προέδρου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δονήθηκαν οι καρδιές των ΕΘΝΟΓΟΝΕΩΝ, άστραψαν τα βλέμματα, φούσκωσαν τα στήθη, άναψαν οι παλάμες από το συνεχές χειροκρότημα. Πρωτόγνωρη ψυχική ανάταση, φρενίτιδα ενθουσιασμού. Μερικοί έδιναν την εντύπωση καταπιεσμένων που τους δόθηκε ευκαιρία εκτόνωσης, ανακουφίστηκαν. Μόνον .... Αέρααα δεν φώναξαν οι εκλεκτοί μας!!!
Σχημάτιζε κανείς την εντύπωση πως άκουγαν για πρώτη φορά από αγορητή, πατριωτική ομιλία στην αίθουσα.
ΕΛΛΑΔΑ -ΓΑΛΛΙΑ: Νέα   εθνωφελής  Συμμαχία.
Οι τηλεθεατές πολίτες πολύ το χάρηκαν. Επιτέλους κάποιος, έστω Ελληνο-Γάλλος έπρεπε κάποτε να τα πει, να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά της μακαριότητας και αποχαύνωσης. Να αφυπνίσει, να ανυψώσει το εθνικό μας φρόνημα.
Κάποιοι, ευάριθμοι, μελαγχόλησαν. Κούνησαν τα κεφάλια τους μη μπορώντας να πιστέψουν αυτό που βλέπανε και ακούγανε. Χρόνια είχανε να δουν τέτοια (και τόση) εθνική έξαρση made in France.
Ο Γάλλος Πρόεδρος ευγενικός, σαφής, αποφασιστικός, ενίοτε και συμπονετικός για την "εσωτερική μας πάλη ανάμεσα στην καρδιά και στο μυαλό" Ευρωπαίος, έδειξε τον δρόμο. Φώτισε το μισοσκόταδο  που βρισκόμαστε.

Μέχρι και φρεγάτες ... πολύ χρηστικές μας χορήγησε, κατάλληλες όχι μόνο για αμυντικούς σκοπούς, αλλά -κυρίως - για να επιχειρήσουμε με ασφάλεια, το ταξίδι της επιστροφής στις ρίζες μας, την λησμονημένη Ιθάκη του Ελληνισμού !!!
Αγορά και Εξαγορά:
Εμείς αγοράσαμε αεροπλάνα και πλοία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος (εκτός από την πώληση) προχώρησε με την συναρπαστική ομιλία του και σε εξαγορά για χάρη μας. Μας απάλλαξε (προσωρινά;) από τα δεσμά της ανεπίτρεπτης ατολμίας, του εφησυχασμού, συμβιβασμού, ενδοτισμού, καλοπαιδισμού, δυσεξήγητου  "νιρβάνα" που μας οδηγούν σε βέβαιο αυτοχειριασμό.
Με ένα κοφτερό, σαν σπαθί, γενναίο πατριωτικό λόγο έκοψε τον Γόρδιο δεσμό - θηλιά που με περισσή αφροσύνη τυλίγουμε γύρω από την Πατρίδα μας. Έδειξε πως πράγματι διαθέτει, μακεδονική καταγωγή.
Μerci Monsieur Sarcosi.
Είμαστε περήφανοι και ευτυχείς που υπερασπίστηκες με τόση ζέση το εθνικό μας συμφέρον.
 ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΕ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ "
Δυστυχώς οι πράξεις των πολιτικών δεν συνάδουν με τα λόγια τους. Η Ελλάδα δεν κέρδισε αυτό που περίμενε μετά από μια τόσο συγκλονιστική ομιλία φίλου ηγέτη, με ελληνικές μάλιστα ρίζες.
Χρήσιμο θα είναι επομένως να μετριάσουμε τον  ενθουσιασμό μας για τα (τυχόν) οφέλη από την επίσκεψη του κου Μακρόν.
(Παρενθετικά: Ας μην παραθεωρείται το γεγονός πως λίγες ημέρες  πριν την επίσκεψη του εδώ, ο ίδιος είχε προσκαλέσει εκεί, ηγέτες χωρών της Ε.Ε, πλην του Έλληνα Πρωθυπουργού, προκειμένου να συζητήσουν το ... προσφυγικό πρόβλημα! ...
Επίσης πιθανώς να μην έχει ακόμη λησμονήσει ότι οι δικοί μας - μέχρι πρόσφατα - τον αποκαλούσαν νεοφιλελεύθερο).
Να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα την πραγματικότητα. Το τι εκείνος κέρδισε ουσιαστικά και τι εμείς.

ΥΓ Οι ΕΙΚΟΝΟΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ δεν αρκούν, ούτε επιλύουν προβλήματα. Δεν χρειάζονται θριαμβολογίες και υπερβολικοί ενθουσιασμοί ,όπως συνέβη τότε, τόσο με τους βουλευτές του Κοινοβουλίου, όσο και με κάποιους αρθρογράφους όπως εγώ που έγραψα το ενθουσιώδες κείμενο που διαβάσατε (Σ.Σ Βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι ήμουνα 10 χρόνια νεώτερος).