Τουρκία: Ένας δημοσιογράφος αποφυλακίζεται, τέσσερις παραμένουν κρατούμενοι

0
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή τη Δευτέρα να αφεθεί ελεύθερος ο τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, αλλά να παραμείνουν φυλακισμένοι τέσσερις συνάδελφοί του, τους οποίους βαρύνουν κατηγορίες στο πλαίσιο της εξαιρετικά αμφιλεγόμενης δίκης της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση...
 Το δικαστήριο αποφάσισε ο σχολιογράφος, ένας από τους πιο γνωστούς τούρκους δημοσιογράφους, που χαίρει γενικού σεβασμού, να αφεθεί ελεύθερος έπειτα από 11 μήνες κράτησης, παρότι δικάζεται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η δίκη των εργαζομένων της Τζουμχουριέτ, μιας εφημερίδας η οποία τηρεί πάγια επικριτική στάση έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του, ανεβλήθη και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 31η Οκτωβρίου.
Ο Καντρί Γκιουρσέλ αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή της Σηλυβρίας (Σιλιβρί), έξω από την Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη.
Αντίθετα αποφασίστηκε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο εκδότης της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού, οι οποίοι όπως και ο Καντρί Γκιουρσέλ είναι φυλακισμένοι επί 330 ημέρες, όπως επίσης και ο ρεπόρτερ-ερευνητής Αχμέτ Σικ, που είχε συλληφθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου και είναι κρατούμενος επί 269 ημέρες, κι ο Γιουσούφ Εμρέ Ιπέρ, στέλεχος του λογιστηρίου της εφημερίδας, που κρατείται επί 173 ημέρες.

Κατά την έναρξη της δίκης, στα τέλη Ιουλίου, το δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστούν προσωρινά επτά συνεργάτες της Τζουμχουριέτ οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένου του σκιτσογράφου Μουσά Καρτ, αλλά εξαίρεσε από την απόφαση αυτή τα πέντε πρόσωπα η τύχη των οποίων κρίθηκε τη Δευτέρα. 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)