Ακροδεξιά: Θα κυβερνήσουμε τη Γερμανία το 2021!

0
Το αντι-ισλαμικό και αντι-μεταναστευτικό αυτό κίνημα που ιδρύθηκε εδώ και μόλις τέσσερα χρόνια συγκέντρωσε 13% έως 13,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και ετοιμάζεται να καταλάβει 86 έως 89 έδρες στην κάτω βουλή.

Το AfD απορρίφθηκε από όλες τις άλλες πολιτικές παρατάξεις και χαρακτηρίσθηκε «ντροπή για τη Γερμανία»...
και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Ομως αυτός είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του, όπως τον διατύπωσε η εκ των επικεφαλής του Αλίτσε Βάιντελ: «Από το 2021 να είμαστε σε θέση να κυβερνήσουμε».

Η είσοδος του AfD, που έμεινε κάτω από το όριο του 5% το 2013, στην Μπούντεσταγκ αποτελεί σημείο καμπής στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Διότι σημαίνει ότι «για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ναζί θα λάβουν το λόγο στο κοινοβούλιο», είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Γερμανία, εξαιτίας του ναζιστικού παρελθόντος της, παρέμεινε για καιρό μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν γνώρισαν την μεγάλη άνοδο εθνικιστικών , αντιμεταναστευτικών κομμάτων, όπως οι γάλλοι, ολλανδοί και αυστριακοί γείτονές της.

Ομως το AfD, παρά τον αδελφοκτόνο πόλεμο ανάμεσα στα ηγετικά του στελέχη, κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε σε τμήμα της γερμανικής κοινωνίας η είσοδος στη χώρα άνω του ενός μεταμμυρίου αιτούντων άσυλο το 2015 και 2016 κατόπιν αποφάσεως η οποία ελήφθη από την Αγγελα Μέρκελ.

Αν και παλαιοί ναζί είχαν εκλεγεί βουλευτές στο γερμανικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80, πρόκειται για μία ιστορική καμπή, σύμφωνα με τον ιστορικό Μίκαελ Βόλφζον. «Για πρώτη φορά ένα κόμμα που τοποθετείται πολύ δεξιά του κέντρου και ως προς ορισμένα σημεία ανήκει στην άκρα δεξιά θα εκπροσωπηθεί στην Μπούντεσταγκ».

Αμερικανική διαφημιστική εταιρεία

Συνδαυλίζοντας τον φόβο απέναντι σε ένα κύμα κυρίως μουσουλμάνων μεταναστών, το AfD είχε καθ΄όλη την προεκλογική εκστρατεία μαζική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το κόμμα χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες αμερικανικής διαφημιστικής εταιρείας που είχε κατά το παρελθόν συνεργασθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το κόμμα, τμήμα του οποίου επιδιώκει συνεργασία με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ή το FPO της Αυστρίας τράβηξε στα άκρα την ρητορική του , ακολουθώντας μία στρατηγική αντίθετη με εκείνη της Μαρίν Λεπέν, η οποία προσπάθησε να αποδαιμονοποιήσει το κόμμα της.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ο δεύτερος επικεφαλής της λίστας του κόμματος, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κατήγγειλε «τον αυξανόμενο εξισλαμισμό της Γερμανίας». Πρώην στέλεχος της CDU και ηλικίας 76 ετών, ο Γκάουλαντ δήλωνε ότι το ισλάμ δεν αποτελεί θρησκεία, αλλά πολιτικό δόγμα και ότι η τρομοκρατία βρίσκει τις ρίζες της στο κοράνι.

Οι υποστηρικτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία διέκοπταν συστηματικά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Αγγελα Μέρκελ με σφυρίγματα και χιουχαΐσματα, κυρίως στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου οι ψηφοφόροι εξέφρασαν σε μεγάλα ποσοστά τη δυσαρέσκειά τους προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η Δημοκρατία θα αλλάξει», προβλέπει ο πολιτικός επιστήμονας Φάμπιαν Φίρζοφ.

«Στην Μπούντεσταγκ, θα παρακολουθήσουμε σκλήρυνση των φραστικών συγκρούσεων...Τα άλλα κόμματα θα μετακινηθούν λίγο προς τα δεξιά στα θέματα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας».

Και η Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), συνεχάρη την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) για το αποτέλεσμα που έφερε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)