Η υγιείς πλευρά των video games

Unknown

Το ότι παίζοντας video games έχει αρνητικά επακόλουθα είναι κάτι για το οποίο γίνονται συζητήσεις τα τελευταία 30 χρόνια σε τέτοιο βαθμό όπως το rock n roll, η τηλεόραση και τα μυθιστορήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν τες ίδιες κριτικές την εποχή τους.



Τα υποτιθέμενα αρνητικά επακόλουθα σαν εθισμός, αυξημένη επιθετικότητα και διάφορα επακόλουθα στην υγεία όπως παχυσαρκία, τείνουν να αποκτούν περισσότερη κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημερώσεις παρά τα θετικά. Ξέρω από δική μου έρευνα βλέποντας και τις δύο πλευρές κατέληξα πως ο εθισμός πήρε περισσότερη κάληψη παρά τα θετικά όπως για παράδειγμα το να παίζεις διαδικτυακά role-playing games.

Παρόλα αυτά υπάρχει μια έρευνα η οποία δείχνει πως τα video games μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς και θεραπευτικούς όπως και πολλές έρευνες που αποκαλύπτουν το ότι παίζοντας video games μπορούν να αυξήσουν το χρόνο αντιδράσεις και hand-eye co-ordination. Για παράδειγμα, έρευνα απόδειξε πως η χωρική ικανότητα οπτικοποίησης αυξάνει με το να παίζεις video games.

Σε μια σειρά πειραμάτων που αφορούσε μικρούς αριθμούς παικτών (10 έως 14 άτομα σε κάθε μελέτη), οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι παίκτες με προηγούμενη εμπειρία σε τέτοια παιχνίδια βίντεο δράσης ήταν καλύτεροι σε αντιληπτικές εργασίες, όπως η διάκριση μοτίβου σε σύγκριση από παίκτες με λιγότερη εμπειρία.

Σε ένα άλλο πείραμα, εκπαίδευσαν τους gamers που είχαν μικρή προηγούμενη εμπειρία σε παιχνίδια δράσης, δίνοντας τους 50 ώρες πρακτική. Όπως αποδείχτηκε αυτοί οι παίκτες είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις στην αντιληπτικές εργασίες από αυτά που είχαν πριν από την εκπαίδευση τους.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν μια έφεση που διασχίζει πολλές δημογραφικά όρια, όπως η ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή και το μορφωτικό επίπεδο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον καθορισμό των στόχων και οδηγίες με το πως θα εργαστεί προς την κατεύθυνση τους, την αυτοεκτίμηση, και να διατηρήσει ένα αρχείο αλλαγής συμπεριφοράς.

Οι αλληλεπίδρασή τους μπορεί να τονώσει τη μάθηση, που επιτρέπει στα άτομα να δοκιμάσουν την καινοτομία, την περιέργεια και την πρόκληση που διεγείρει τη μάθηση. Υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύξουν τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες, ή να εξασκήσουν την αίσθηση της προκλήσεις ή εξωπραγματικές δραστηριότητες, όπως οι προσομοιωτές πτήσης, ή σε συνθήκες προσομοίωσης πράξεις.

Επειδή τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι τόσο ελκυστικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μορφή φυσιοθεραπείας, καθώς και σε πια καινοτόμα περιβάλλοντα. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά παίζουν βιντεοπαιχνίδια μετά από χημειοθεραπεία χρειάζονται λιγότερα παυσίπονα από τους άλλους.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν μεγάλες εκπαιδευτικές δυνατότητες εκτός από την ψυχαγωγική αξία τους. Τα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετωπίσει ενός συγκεκριμένου προβλήματος ή να διδάξουν μια συγκεκριμένη δεξιότητα, ήταν πολύ επιτυχημένα, ακριβώς επειδή έδιναν κίνητρα, ο παίχτης έμπαινε στο πνεύμα του παιχνιδιού, ήταν διαδραστικά, και παρείχαν ανταμοιβές για την ενίσχυση και τη βελτίωση της απόδοσης των παικτών στο παιχνίδι.

Όμως, η δυνατότητα μεταφοράς των δεξιοτήτων εκτός του παιχνιδιού είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Αυτό που είναι επίσης σαφές από την επιστημονική βιβλιογραφία είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες του να παίζεις video games σχεδόν πάντα περιλάμβανε τους ανθρώπους που είναι πορωμένοι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών. Υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία για σοβαρές οξείες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από μέτριο παιχνίδι.