Η Κορέα να σταματήσει πράξεις που θα φέρουν καταστροφή του λαού της

Η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει να αναλογίζεται ενέργειες που «θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος της και στην καταστροφή του λαού της», διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Μάτις. 

Το μήνυμα του πρώην στρατηγού δίνει συνέχεια στη σκληρή ρητορική που υιοθέτησε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ...
, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ ότι κινδυνεύει με πρωτοφανή «φωτιά και οργή» αν συνεχίσει τις απειλές της περί πυρηνικού πολέμου κατά της Αμερικής.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μάτις καθιστά σαφές πως ο Βορράς πρέπει να θέσει τέλος στην επιδίωξη πυρηνικών όπλων, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες των ΗΠΑ υπερβαίνουν κατά πολύ τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ «θα χάσει όποιον αγώνα εξοπλισμών ή σύρραξη ξεκινήσει», αναφέρει λακωνικά ο κ. Μάτις.

Το μήνυμα Μάτις έρχεται λίγες ώρες αφότου το βορειοκορεατικό καθεστώς απάντησε στην απειλή Τραμπ ισχυριζόμενο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επίθεσης στη νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλη αεροναυτική δύναμη.


Λίγη ώρα πριν τη δήλωση Μάτις πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, υποστηρίζοντας οι αμερικανοί πολίτες «θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι», χωρίς να ανησυχούν για τη «ρητορική των τελευταίων ημερών».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον ακολουθούν στην περιοδεία του στην Ασία, ο κ. Τίλερσον εξήγησε ότι το μήνυμα Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας του προέδρου να στείλει ένα πολύ σκληρό μήνυμα προς την Βόρεια Κορέα.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώθηκε απότομα τον Ιούλιο μετά τις δύο επιτυχημένες δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων που πραγματοποίησε ο Βορράς.

Ο προβληματισμός στην Ουάσιγκτον αυξήθηκε περαιτέρω μετά από δημοσίευμα της «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο η Πιονγκγιάνγκ έχει πλέον καταφέρει να κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Πηγή: Skai.gr