Με επικοινωνιακούς χειρισμούς προσπαθούν να μαζέψουν το σοκ για τα «χαράτσια»

Μόνιμο «μούδιασμα» και συχνούς πονοκεφάλους προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο επικοινωνιακός χειρισμός των επιβαρύνσεων, μειώσεων και λοιπών «αγκαθιών» του ασφαλιστικού από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Η πολιτική ηγεσία θα επιθυμούσε η Έφη Αχτσιόγλου...
και ο Τάσος Πετρόπουλος να «χρύσωναν το χάπι» με πιο αποτελεσματικούς τρόπους κυρίως σε ό,τι αφορά τις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων οι οποίοι βρίσκονται μονίμως στα «κάγκελα» και περιμένουν στη γωνία να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπολίτευσης.

Οι εξηγήσεις που δίνονται αρκετές φορές περισσότερο θολώνουν την πραγματικότητα παρά τη φωτίζουν. Δεν είναι τυχαίο που στις κλειστές συναντήσεις όπου η υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης καλούνται να ενημερώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται είναι παρών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο ρόλος του είναι σημαντικός προκειμένου να μην αρχίσουν προστριβές η να μην βγουν προς τα έξω λάθος συμπεράσματα, κάτι που έχει γίνει συχνά στο παρελθόν.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο επικοινωνιακός χειρισμός των αναδρομικών χαρατσιών υπέρ επικούρισης και εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που σύμφωνα με στελέχη του κόμματος δεν ήταν επαρκής προκειμένου να «μαλακώσουν» οι αντιδράσεις.

Ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε πάντως ότι η αποπληρωμή των εισφορών θα γίνει σε 11 ή 12 δόσεις, αρχής γενομένης, πιθανότερα, από τον Οκτώβριο. Η έξτρα επιβάρυνση αφορά περίπου 70.000 αυτοαπασχολούμενους από τους οποίου οι περισσότεροι είναι δικηγόροι ενώ περιλαμβάνονται και 7.000 πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα γίνει προσπάθεια οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ να υπολογιστούν απευθείας στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016 το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο.

Η αλήθεια είναι ότι χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι καταβάλλουν επί μήνες εισφορές βάσει των υψηλότερων για πολλούς εισοδημάτων του 2015 περιμένοντας να «διορθωθούν» -πιθανόν τον Οκτώβριο αν όχι αργότερα- οι εισφορές του ΕΦΚΑ με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Πηγή: Protothema.gr