«Γολγοθάς» στο μετρό: Χάος και συνωστισμός από τα αραιά δρομολόγια

0
Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών, ο μήνας που η πόλη αδειάζει και όλα φαίνεται να λειτουργούν στο ρελαντί. Πολύς κόσμος εγκαταλείπει με κάθε μέσον το κλεινόν άστυ, η κυκλοφορία στους δρόμους είναι περισσότερο άνετη, χωρίς μποτιλιαρίσματα και γενικά τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά.... 

inner

Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν ισχύει στα μέσα μεταφοράς. Όσο πιο «χαλαρά» κινούνται, τόσο μεγαλύτερο χάος δημιουργείται σε αποβάθρες, συρμούς και στάσεις λεωφορείων από πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται και να εργάζονται τις μέρες αυτές στην Αθήνα. 

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς αραιώνουν, προφανώς λόγω των αδειών και των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και λόγω του ότι η κίνηση είναι θεωρητικά μειωμένη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Θεωρητικά πάντα, γιατί στην πράξη υπάρχουν διαφορές. 

Παραδείγματος χάριν στο μετρό, που εξυπηρετεί ταχύτατα χιλιάδες Αθηναίους καθημερινά... Μία συνηθισμένη εργάσιμη ημέρα, στις 8 το πρωί που θεωρείται ώρα αιχμής και οι περισσότεροι πολίτες ξεκινούν για τις δουλειές τους, τα δρομολόγια διεξάγονται με χρονική απόσταση περίπου 3-4 λεπτών. 

Μία αντίστοιχη ημέρα του Αυγούστου η χρονική απόσταση των δρομολογίων μπορεί να φτάνει τα 8 έως και τα 12 λεπτά και μάλιστα στους σταθμούς που υπάρχει ανταπόκριση με άλλες γραμμές, όπως στο Σύνταγμα. 

Χθες Τρίτη, όπως, φαίνεται από τη φωτογραφία στο σταθμό του Συντάγματος τα δρομολόγια διεξάγονταν με διαφορά 9 - 10 λεπτών, που για τα δεδομένα του μετρό θεωρείται μεγάλη. 

Εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών οι συρμοί γεμίζουν στον κάθε σταθμό και να συναντούν ασφυκτικά γεμάτες αποβάθρες από κόσμο που θέλει να επιβιβαστεί. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν καταφέρνουν να μπουν στο συρμό, μένοντας απ' έξω περιμένοντας άλλα 10 λεπτά για τον επόμενο, που κι αυτός θα φτάσει γεμάτος, αν όχι ασφυκτικά, αλλά γεμάτος. 

Μάλιστα, στους συρμούς πρώτης γενιάς (σσ. με τα ασημί βαγόνια) η κατάσταση γίνεται επιπλέον αφόρητη, καθώς δεν διαθέτουν κλιματισμό, ενώ και σε τρένα κυρίως του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου επιβάτες καταγγέλλουν ότι ο κλιματισμός πολλές φορές είναι εκτός λειτουργίας. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι διαμαρτυρίες του επιβατικού κοινού για τα αραιά δρομολόγια, ενώ δεν λείπουν και οι αψιμαχίες μεταξύ των στριμωγμένων επιβατών για ένα μικρό κομματάκι κενού μέσα στο βαγόνι. 

Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που εκφράζονται μέσω των social media, αναρτώντας φωτογραφίες με τους ηλεκτρονικούς πίνακες που δείχνουν με πόση καθυστέρηση διέρχονται από τους σταθμούς τρένα και λεωφορεία. 

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στα λεωφορεία, που η αναμονή στη στάση για ένα δρομολόγιο μπορεί να φτάσει ακόμη και έως 41 (!) λεπτά, όπως φαίνεται από τη φωτογραφία που λήφθηκε στην Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Ερυθρού Σταυρού. 

Αποτέλεσμα οι επιβάτες να «σαρδελοποιούνται» κατά μήκος του λεωφορείου, άλλοι στέκονται ακόμη και στα σκαλοπάτια, μπροστά στις πόρτες που ανοιγοκλείνουν, ενώ και σ' αυτά δεν λείπουν οι αψιμαχίες. 

Η κατάσταση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους αρμοδίους, καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες δεν είναι μόνο οι μήνες των αδειών και των διακοπών, αλλά και η εποχή που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα. 

inner

inner
inner
inner
inner
inner

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)