Μειώνεται διαρκώς ο πληθυσμός της Ελλάδας - «το πολύ» 8,9 εκάτ. ως το 2050

0
Φθίνουσα πορεία για τον πληθυσμό της Ελλάδας, λόγω της σταθερής υπογεννητικότητας, προβλέπει νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στην Ευρώπη. 

Με τον δείκτη «ολικής γονιμότητας» να διαμορφώνεται στο 1,33 (δηλαδή 1,33 παιδιά ανά γυναίκα στη χώρα)...
, η μελέτη προβλέπει πως το 2030 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα διαμορφώνεται στα 9,9 εκατομμύρια (από 10,8 που ήταν το 2016) ενώ έως το 2050, οι κάτοικοι της χώρας δεν θα ξεπερνούν ούτε τα 8,9 εκατομμύρια.

Ο μέσος όρος του δείκτη γονιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, είναι 1,58 παιδιά ανά γυναίκα.

Μόνο μεταξύ του 2011 και του 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε περίπου 3%, εξαιτίας της γέννησης λιγότερων παιδιών, φαινόμενο που οι ειδικοί συσχετίζουν με την οικονομική κρίση.

Πλέον, γεννιούνται ετησίως στη χώρα μας περίπου 90.000 παιδιά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, αφού το 21% των κατοίκων είναι άνω των 65 ετών (μόνο η Ιταλία παρουσιάζει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων).


Οι Γερμανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, το 2050 η Ελλάδα θα έχει την χειρότερη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δημογραφικό «χάσμα» Βόρειας & Κεντρικής Ευρώπης - Νότου

Τα βορειοδυτικά και τα κεντρικά της Ευρώπης παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες γονιμότητας και μετανάστευσης, παράγοντες που αναμένεται να διασφαλίσουν την πληθυσμιακή ομαλότητα για τις επόμενες δεκαετίες. Στον αντίποδα, η νοτιοανατολική Ευρώπη καταγράφει επιταχυνόμενη γήρανση και απώλειες στον πληθυσμό.

Στο σύνολό της, η «γηραιά ήπειρος» είναι και πληθυσμιακά γηρασμένη, συγκριτικά με άλλες ηπείρους.

Ενδεικτικό είναι ότι αθροιστικά στην Ευρώπη, σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 3 εργαζόμενοι, ηλικίας 20 έως 64 ετών. Όμως η αναλογία αυτή προβλέπεται να πέσει σε δύο εργαζόμενους ανά συνταξιούχο, μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.

Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)