O Τσίπρας, τα 16 δισ. της ΕΚΤ και οι φόβοι για ένα νέο... Γουδή

0
Προβληματισμό αλλά και έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015. 

Οι διάλογοι που περιέχονται στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη με τίτλο Adults in the Room, διάλογοι που είχε ακόμη και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι απίστευτοι και... άκρως αποκαλυπτικοί. Και παρουσιάζουν μια εικόνα που υπερβαίνει ορισμένες φορές κάθε φαντασία, αφού εάν και εφόσον ευσταθούν, αναφέρονται ακόμη και σε προτάσεις για...
"απαλλοτρίωση" 16 δισ. ευρώ από χρήματα της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής και παρά τις οχλήσεις της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει τοποθετηθεί επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας τα όσα αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ούτε παρουσιάζοντας τη δική της πλευρά των γεγονότων. 

Αποσπάσματα των διαλόγων αλλά και του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δημοσιεύουν την Κυριακή το Πρώτο Θέμα και το Βήμα. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, αρκετά από όσα αναφέρει στο βιβλίο του βασίζονται σε υλικό που είναι καταγεγραμμένοι με το... κινητό του. 

Σε κάθε περίπτωση, οι αποκαλύψεις γεννούν σοβαρά ερωτήματα για τους πολιτικούς χειρισμούς που έγιναν και αποκαλύπτουν ζωηρό παρασκήνιο πίσω από σημαντικές αποφάσεις που επηρέασαν και επηρεάζουν ακόμη τη χώρα. Κατά συνέπεια, αργά ή γρήγορα, το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να τοποθετηθεί για το εάν οι διάλογοι που μεταφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τον ίδιο πρωθυπουργό στο βιβλίο του ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα. 

Πως ξεκίνησε το “ειδύλλιο” Τσίπρα-Βαρουφάκη



Σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύουν το Πρώτο Θέμα και το Βήμα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει στο βιβλίο του ότι στις αρχές του 2011 ο Νίκος Παππάς τηλεφώνησε στον ίδιο και του ζήτησε να συναντηθούνε με τον Τσίπρα στου Ψυρρη. “Η φωνή του Αλέξη ήταν ζεστή, το χαμόγελο του ανεπιτήδευτο, η χειραψία του προμήνυε έναν πιθανό φίλο. Ο Παππάς είχε μεγαλύτερα μάτια κι ένρινη φωνή. Αστειευόταν συνεχώς, είτε το θέμα ήταν αστείο, είτε τραγικό και προσπαθούσε να εκπέμψει εξουσία, ενώ παρίστανε ότι είναι “ο άνθρωπος σου”. Η αρχική εντύπωση διατηρήθηκε σε όλη την επόμενη περίοδο: Αυτοί οι δυο άντρες, της ίδιας ηλικίας, αλλά διαφορετικού ταμπεραμέντου, δρούσαν και σκέφτονταν σαν ένας”. 

“Ο Αλέξης ταλαντευόταν πάνω στο κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να μείνει ή όχι στο ευρώ. Στη διάρκεια της συζήτησης η στάση του μου φάνηκε αδιάφορη κι ανώριμη. Νοιαζόταν περισσότερο να έχει υπό τον έλεγχο του τις συνιστώσες στο κόμμα του, παρά να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ποια είναι η σωστή πολιτική. Γιατί δεν μπορούμε να τους πούμε πως αν δεν δεχθούν την απόρριψη του προγράμματος τους, θα φύγουμε από το ευρώ; Πολλοί άνθρωποι, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, λένε πως θα είμαστε καλύτερα εκτός ευρώ”, ρώτησε ο Αλέξης. Για να ταρακουνήσω τον νωθρό τρόπο σκέψης του, του περιέγραψα τι θα συνέβαινε όταν ανακοινωνόταν το Grexit. Είσαι προετοιμασμένος να τα πεις αυτά στους ψηφοφόρους; Μήπως είναι καλύτερα να τους εξηγήσεις μια στρατηγική διαπραγμάτευσης;” 

Προτού φύγουν, ο Βαρουφάκης - σύμφωνα πάντα με τη διήγησή του- τον συμβούλεψε “αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά. Πάρε έναν δάσκαλο, είναι υποχρεωτικό. Κι όντως, στη δεύτερη μας συνάντηση, παρουσιάστηκε ένας μεταμορφωμένος Αλέξης. Είχε κάνει τα μαθήματα του κι είχε μελετήσει κι ένα βιβλίο μου”. 

Η πρώτη κρίση στην κυβέρνηση



Περιγράφεται επίσης η πρώτη ενδοκυβερνητική κρίση. Τότε που, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μείνει εκτός κυβέρνησης, μετά από παρέμβαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και κατάφερε να μπει... απ' το παράθυρο και μόνο κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του Βαρουφάκη. Ο Τσακαλώτος ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με τον Βαρουφάκη να παραθέτει ένα οργισμένο μήνυμα του νυν ΥΠΟΙΚ μετά από μια θυελλώδη σύσκεψη του πρωθυπουργικού επιτελείου στις Βρυξέλλες: Δεν αντέχω την επιπολαιότητα τους”! Γι αυτό κι όπως γράφει ο Βαρουφάκης, “ένιωθα άνετα μαζί του, λόγω της αντιπάθειας και της περιφρόνησης που έδειχνε για τον Αλέξη και τον Παππά -τις οποίες του ανταπέδιδαν- αλλά και λόγω του ότι πάλεψα για να μπει στην κυβέρνηση”. 

Η σχέση των δυο αντρών παρέμεινε στενή μέχρι την παραίτηση Βαρουφάκη. Όπως θυμάται ο τέως ΥΠΟΙΚ, στις 2 Ιουνίου 2015, κι ενώ στο Eurogroup την χώρα μας εκπροσωπούσε ο προαλειφόμενος ως νέος ΥΠΟΙΚ Τσακαλώτος, έλαβε ένα sms από τον Ευκλείδη που έγραφε “Γιανη, μας συντριβούν σε όλα τα μέτωπα”. 

"Πάμε να πάρουμε τα 16 δις της ΕΚΤ!"



Βρισκόμαστε στα τέλη του Ιουνίου 2015 όταν ο Βαρουφάκης ανακαλύπτει κάτι απίστευτο: την ύπαρξη 16 δις. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, διημείφθη ο εξής διάλογος: 

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δις ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ; 

Βαρουφάκης: Αλέξη, η κατάσχεση τους είναι κλοπή. 

Τσίπρας: Όταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. 

Βαρουφάκης: Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς; 

Φλαμπουράρης: Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου! 

Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ. Αν όμως θέλουμε το Grexit τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο με τα λεφτά αυτά χωρίς να κατηγορηθούμε για κλοπή: να εθνικοποιήσουμε τα 16 δις ευρώ, να τα ακυρώσουμε για να πάψουν να αποτελούν ευρώ και να τα μετονομάσουμε σε νέες δραχμές, να τα βάλουμε στα ΑΤΜ και να τα χρησιμοποιήσουμε σαν καινούργιο νόμισμα. 

Η σύσκεψη πριν την καταιγίδα



Ο Βαρουφάκης επέμενε στο παράλληλο σύστημα, ο Δραγασάκης έθεσε βέτο, λέγοντας πως πρόκειται για νταηλίκια που θα προκαλούσαν άσκοπη σύγκρουση με τον Μάριο Ντράγκι. “Κανένας άλλος δεν μίλησε. Όλοι κοίταζαν τον Αλέξη, που πλησίασε στο παράθυρο ανάβοντας τσιγάρο. “Θα συνταχθούμε με τον Δραγασάκη, Γιανη. Μόνο ο Ευκλείδης με υποστήριζε”. Κατόπιν ο Βαρουφάκης πρότεινε να μείνουν ανοικτές οι τράπεζες την Δευτέρα, να ξεμείνουν από χρήματα και να τις κλείσουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες. “Και τότε θα βγούμε στους δρόμους να διαδηλώσουμε μαζί με τους πολίτες κατά της Τρόικας. Αυτή τη φορά ούτε ο Ευκλείδης ήταν μαζί μου...” 

Το δραματικό βράδυ του δημοψηφίσματος



Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος. 

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» Ο Βαρουφάκης φέρεται να διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι». 

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι. «'Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον Πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε: 

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν.» 

Οι φόβοι για νέο Γουδή



Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε [...] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό.» 

Κατόπιν η συζήτηση άλλαξε ξανά θέμα. “Ο Αλέξης μου είπε ότι ο Δραγασάκης προσπαθούσε να τον πείσει να απαλλαγεί από έμενα, την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Καμμένο και αν φτιάξει κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Και τον διαβεβαίωνε πως όταν έκλεινε συμφωνία με την Τρόικα, θα απαλλαγόταν από τα τρία κόμματα και θα με επανέφερε. Του είπα πως αυτή είναι η πιο ηλίθια ιδέα που έχω ακούσει. Χαμογέλασε και χρησιμοποίησε μια έκφραση για τον Δραγασάκη που δεν μπορεί να μεταφερθεί. Ο Τσίπρας συνέχισε λέγοντας “Η ιδέα είναι να προχωρήσουμε με δύο τρόπους, ένα δημόσιο και έναν κρυφό. Δημόσια μπορούμε να προσεγγίσουμε τους πιστωτές αλά δεξιά , με έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση που θα μεταδίδει το μήνυμα τώρα είμαστε καλά παιδιά. Την ίδια στιγμή όμως και στο παρασκήνιο, να προετοιμάζουμε την αντεπίθεση μας”. 

Η απέχθεια για τον Γιώργο Σταθάκη



“Τον Ιούλιο του 2015”, γράφει ο Βαρουφάκης, “ο Αλέξης μου είπε πως σκεφτόταν να κάνει ανασχηματισμό προκειμένου να υποχρεώσει τους δανειστές και τα ΜΜΕ να τον στοχοποιουν. Με ρώτησε ποιον σκεφτόμουν για την θέση του αντικαταστάτη του για το υπουργείο Οικονομικών. Ήταν φανερό πως είχε ήδη αποφασίσει, αλλά εγώ αποφάσισα να παίξω το παιχνίδι του, εξ ου και πρότεινα τον καλό μου φίλο Ευκλείδη Τσακαλωτο”. Κατόπιν ο Τσίπρας του πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας. Κι όταν ο Βαρουφάκης ρώτησε “και με τον Σταθάκη τι θα γίνει;”, ο πρωθυπουργός απάντησε χωρίς περιστροφές “"θα χαρώ πολύ να μην τον ξαναδώ μπροστά μου. Ασ' τον να εξαφανιστεί στα πίσω έδρανα της Βουλής”. 

Το Plan X



Στο ίδιο βιβλίο, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό». «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα. Αυτή ήταν η γέννηση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό σαν Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφότου το Βερολίνο και η ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z που θα έσπρωχνε την Ελλάδα από τον γκρεμό και προς το Grexit. 

Tα... καλά παιδιά



Ο Βαρουφάκης περιγράφει πώς ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράθηκε να τον πείσει να παραμείνει στην κυβέρνηση ενώ ο ίδιος ετοιμαζόταν να μετατρέψει το «Οχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι»: «Η ιδέα είναι να προχωρήσουμε με δύο τρόπους, έναν δημόσιο και έναν κρυφό. ?ημόσια μπορούμε να προσεγγίσουμε τους πιστωτές "αλά δεξιά", με έναν ανασχηματισμό στην κυβέρνηση που θα μεταδίδει το μήνυμα "τώρα είμαστε καλά παιδιά". Την ίδια στιγμή, όµως, μακριά από την κοινή θέα, μπορούμε να προετοιμάσουμε μια αντεπίθεση». 

Τι λέει για τον Δραγασάκη



«Τον Αύγουστο του 2014 ο Αλέξης κι εγώ», αναφέρει ο Βαρουφάκης, «χαλαρώναμε στο νερό περίπου πενήντα μέτρα από το Πετροκάραβο (σ.σ.: νησίδα στον Σαρωνικό, κοντά στον Πόρο), όσο πιο μακριά από αδιάκριτα αυτιά γινόταν. Η συζήτησή μας έφτασε στο ζήτημα της εμπιστοσύνης. [...] "Αλέξη" του είπα, καταβάλλοντας προσπάθεια ώστε η παρατήρησή μου να ακούγεται όσο πιο αδιάφορη γινόταν, "ακούω ότι ο ?ραγασάκης παραείναι κοντά στους τραπεζίτες. Και, γενικότερα, ίσως φαίνεται πως συμπλέει με το δικό μας σχέδιο απόδρασης, ενώ την ίδια ώρα στην πραγματικότητα δουλεύει για τη συντήρηση του κατεστημένου". Ο Αλέξης δεν μου απάντησε αμέσως. Αντιθέτως, γύρισε το βλέμμα του προς την Πελοπόννησο στο βάθος πριν στραφεί ξανά σε εμένα για να μου πει "όχι, δεν το πιστεύω. Ο ?ραγασάκης είναι ΟΚ" [...] Ο Αλέξης μού υποσχέθηκε ότι θα πει στον Παππά να με κρατά ενήμερο και θα με συμβουλεύονται πριν ανακοινώσουν οτιδήποτε σχετικά με την οικονομική πολιτική. Είχε φτάσει πια η ώρα να κολυμπήσουμε προς την παραλία, εκεί όπου η σύντροφός του, η Μπέτυ, μαζί με τη ?ανάη, μας περίμεναν σε ένα μικρό φουσκωτό, με την άγκυρά του να ακουμπά απαλά το βυθό της θάλασσας». Σε άλλο σημείο του βιβλίου του ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλει κάτι εξαιρετικά σοβαρό για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Αντίθετα από εμένα, ο ?ραγασάκης ήθελε να χάσουμε το δημοψήφισμα, έτσι ώστε να νομιμοποιήσει την αποδοχή των όρων της τρόικας». 

Πηγή: thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)