Mια φούσκα έτοιμη να σκάσει: οι 7 πιο υπερτιμημένοι παίκτες στον κόσμο

0
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 

Όταν πριν από λίγα χρόνια διαβάζαμε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν είναι διατεθειμένη να δώσει 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Λίονελ Μέσι, νιώθαμε ένα…
δέος να διατρέχει τη ραχοκοκαλιά των διοικούντων της Μπαρτσελόνα, μαζί και την αγωνία για το αν έπρεπε ή όχι να συνεναίσουν στο mega deal.
Τώρα τα χρήματα αυτά δεν αρκούν ούτε για το δεξί πόδι του Αργεντινού (για το αριστερό ούτε λόγος), καθώς τα νούμερα έχουν ξεφύγει τόσο, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλούν θυμηδία και σε άλλες γέλια μέχρι δακρύων. Η είσοδος των βασιλικών οικογενειών του Αμπού Ντάμπι (Μάντσεστερ Σίτι) και της Ντόχα (Παρί Σεν Ζερμέν) στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά κυρίως η εκτόξευση του brand name της Πρέμιερ Λιγκ συνθέτουν αυτό που μοιάζει σήμερα ως καθαρή τρέλα.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα εν γένει εμπορικά έσοδα των αγγλικών ομάδων είναι τέτοια που συνήθισαν πλέον να μην λογαριάζουν το χρήμα όταν θέλουν έναν παίκτη. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο τελικός των πλέι-οφ ανάμεσα στη Χάντερσφιλντ και τη Ρέντινγκ αποκλήθηκε ως το ματς των 290 εκατ. λιρών (325 εκατ. ευρώ) – αυτό είναι το ποσό-έπαθλο από την άνοδο και μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η καταβολή αυτού που ονομάζουμε υπεραξία αποτελεί πια καθεστηκύια τάξη, με τους Άγγλους να οδηγούν τα μεταγραφικά νούμερα σε… αστρονομικές διαστάσεις. Μόδα είναι και θα περάσει, δεν είναι δυνατόν να μη σκάσει σαν μια ασφυκτιούσα, κοτσονάτη φούσκα όλο αυτό το παρά φύσιν φαινόμενο. Ιδίως αν οι αγγλικές ομάδες συνεχίσουν να αποτελούν – και αυτό είναι το πλέον απίθανο – τους καρπαζοεισπράκτορες, κυρίως των Ισπανών, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Από τις τελευταίες 11 διοργανώσεις οι Νησιώτες έχουν κατακτήσει μόνο δύο (η μια τη βραδιά που ο Θεός κοιμήθηκε όταν η Τσέλσι ταξίδεψε στο Μόναχο), όσες δηλαδή και το… Μιλάνο.
Όταν το 2001 η Ρεάλ πλήρωνε 73,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Ζινεντίν Ζιντάν δημιουργούσε νέο μεταγραφικό ρεκόρ όλων των εποχών. Αν μη τι άλλο fair ποσό για τον τότε καλύτερο παίκτη του κόσμου (με την άδεια του Ρονάλντο I…) και έναν εκ των κορυφαίων έως και σήμερα, έστω και αν το ποσό προκάλεσε αίσθηση. Τώρα ο Ζιζού δεν είναι καν στην πρώτη δεκάδα! Τον έχουν προσπεράσει ακόμα και παίκτες που αν έπαιζαν μαζί του θα τους είχε για να του φέρνουν το μπουρνούζι όταν βγαίνει από το ντουζ.
Εξαιρώντας τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Λουίς Σουάρες (άντε μετά βίας και τους Γκονσάλο Ιγουαίν, Γκάρεθ Μπέιλ) που Ok, τα αξίζουν τα λεφτά τους, οι υπόλοιποι είναι τόσο υπερτιμημένοι, που σε μια υποθετική λίστα με τις value μεταγραφές όλων των εποχών, πιθανόν να ξεχώριζαν στον… πάτο.
Ναι, τα μεγέθη και η διαφημιστική διαχείριση προφανώς έχουν αλλάξει, οι πωλήσεις t-shirts αποτελούν τη ναυαρχίδα της εμπορικής εκμετάλλευσης των σταρ, ωστόσο κάποια στιγμή νομοτελειακά θα μπει φρένο στον παραλογισμό.
Νεϊμάρ – 222 εκατ. ευρώ
Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά όλα δείχνουν ότι το πιο παλαβό deal όλων των εποχών, σε οποιοδήποτε σπορ, είναι προ των πυλών. Με ένα σύνθετο κόλπο που θα παρακάμψει τους κανονισμούς του Financial Fair Play της UEFA, η Παρί Σεν Ζερμέν θα πληρώσει ουσιαστικά τη ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ του Νειμάρ προκειμένου ο Βραζιλιάνος να μείνει ελεύθερος και να μετακομίσει στο Παρίσι.
Η «Oryx Qatar Sports Investments», που ανήκει στους Άραβες ιδιοκτήτες της, θα μεταφέρει 300 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό της εταιρίας που διαχειρίζεται την εμπορική εικόνα του παίκτη (ανήκει στον ίδιο και στον πατέρα του), ώστε ο 25χρονος Βραζιλιάνος να πληρώσει δήθεν από τη δική του τσέπη τη ρήτρα. Με λίγα λόγια οι Καταριανοί θα καταβάλλουν κοντά 70 εκατ. ευρώ για… κάθε γκολ και ασίστ του Νεϊμάρ στο τελευταίο επτάλεπτο της ιστορικής ρεβάνς ανάμεσα στην Μπάρτσα και την Παρί (6-1). Διότι, σε ότι αφορά την περσινή σεζόν, δεν έχουμε πολλά ακόμα να θυμόμαστε από τον mister 222 εκατ. ευρώ.
Κιλιάν Εμπαπέ – 180 εκατ. ευρώ
Σύμφωνοι, παικταράς, «θαύμα» της φύσης, το next best thing και επιπλέον σε ηλικία που δικαιολογημένα τον καθιστά πανάκριβο (το Δεκέμβρη θα κλείσει τα 19). Ακόμα και έτσι όμως μιλάμε για 180 εκατ. ευρώ. Λιγότερα δηλαδή απ’ όσα στοίχισαν μαζί στη Ρεάλ οι Ρονάλντο και Ζιντάν! Ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει παίξει μπάλα μόνο στο Πριγκιπάτο, εκεί όπου πιο σκληροπυρηνικός οπαδός στις εξέδρες του «Λουί ΙΙ» θεωρείται αυτός που τρώει τα πατατάκια του με ρίγανη.
Η πίεση του «Μπερναμπέου» και της βαρύτερης φανέλας στον κόσμο λύγισε ακόμα και παίκτες με την ποιότητα του Χάμες Ροντρίγκες. Θα μπορέσει ο πιτσιρικάς Γάλλος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός club με τόσο μεγαλύτερη δυναμική απ’ αυτό που προέρχεται; Χώρια ότι στο ποδόσφαιρο παραμονεύει ανά πάσα στιγμή η κατάρα ενός σοβαρού τραυματισμού. Τέτοιου που θα έριχνε εν μια νυκτί στην πυρά τουλάχιστον τα μισά από τα 180 εκατ. ευρώ…
Πολ Πογκμπά – 105 εκατ. ευρώ
Τι να πρωτοπούμε για τον οδοστρωτήρα από τη Γουινέα, τον παίκτη που βοήθησε τα μέγιστα φέτος τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τερματίσει 6η στην Πρέμιερ Λιγκ και στο -24 από την Τσέλσι. Πέρα από την πλάκα είναι παικταράς, αλλά και τόσο υπερτιμημένος, που το ποσό της μεταγραφής του ξεπέρασε αθροιστικά αυτά των Φρανκ Ράικαρντ (Μίλαν / 1988), Πάβελ Νέντβεντ (Γιουβέντους / 2001), Πατρίκ Βιεϊρά (Γιουβέντους / 2005). Ναι, καλά διαβάσετε, αθροιστικά.
Ρομέλου Λουκάκου – 84,7 εκατ. ευρώ
Οι μοναδικοί τίτλοι του είναι ένα πρωτάθλημα Βελγίου πριν από οχτώ χρόνια και ένα κύπελλο με την Τσέλσι το 2012. Ηταν η πρώτη σεζόν του στην Αγγλία – πλήρης αποτυχημένη με τη φανέλα των «μπλε», καθώς μέτρησε 12 συμμετοχές και μηδέν γκολ. Ηταν βέβαια πιτσιρικάς, τώρα στα 24 του μοιάζει έτοιμος για το μεγάλο άλμα. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια το γεγονός ότι η Έβερτον έπιασε κορόιδο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μοσχοπουλώντας αντί 85 εκατ. ευρώ έναν παίκτη που δεν έχει ούτε μία συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τον 6ο ακριβότερο δηλαδή στην ιστορία του ποδοσφαίρου…
Άνχελ Ντι Μαρία – 75 εκατ. ευρώ
Εχεί αναδειχτεί πολλάκις ως μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές «γκάφες», αλλά όσο και να το αναφέρεις δεν το… χορταίνεις. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε 75 εκατ. ευρώ το 2014 για τον Άνχελ Ντι Μαρία. Κι όμως, έχασε μόλις 12 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο, διότι η Παρί, σε ρόλο καλού Σαμαρείτη, τον πήρε το 2015 με 63 εκατ. Στις τέσσερις μεταγραφές του έως σήμερα ο τύπος έχει στοιχίσει συνολικά 179 εκατ. ευρώ. Στις πέντε της καριέρας του, ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο» κόστισε 100 εκατ. ευρώ. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Αλβαρο Μοράτα – 65 έως 79 εκατ.
Ο Άλβαρο Μοράτα είναι ακριβότερος από τον Ζινεντίν Ζιντάν. Πάμε μια επανάληψη: στους παπύρους της ποδοσφαιρικής ιστορίας έχει γραφτεί πια ότι η μεταγραφή του Άλβαρο Μοράτα στην Τσέλσι ξεπερνάει σε αξία αυτή του Ζινεντίν Ζιντάν στη Ρεάλ. Γιατί; Γιατί έτσι το θέλησαν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και ο Αντόνιο Κόντε. Και με τις ευλογίες του ίδιου του Ζιζού, ο 24χρονος Ισπανός φορ εστάλη με σατέν κορδέλα στο Λονδίνο.
Η Τσέλσι έδωσε 65 εκατ. ευρώ cash και η Ρεάλ έχει λαμβάνειν άλλα 14, συναρτήσει επίτευξης στόχων (ομαδικών και ατομικών του Μοράτα). Ο οποίος Μοράτα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ένας εξαιρετικός παίκτης, αλλά σε ένα πιο «τίμιο» ποδόσφαιρο –χωρίς Άραβες και ολιγάρχες- θα αρκούσαν τα μισά από αυτά τα χρήματα για να αλλάξει επαγγελματική στέγη.
Μάντσεστερ Σίτι – 240 εκατ. ευρώ
Θα μπορούσαμε να βάλουμε στην 7η θέση έναν εκ των Χάμες Ροντρίγκες (75 εκατ. ευρώ) ή Κέβιν Ντε Μπρούιν (74), που ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα των ακριβότερων παικτών στην ιστορία. Ή ακόμα… χειρότερα τους Άντονι Μαρσιάλ και Όσκαρ, που κόστισαν σε Γιουνάιτεντ και την κινέζικη SIPG αντίστοιχα από 60 εκατ. ευρώ. Για την τελευταία θέση όμως επιλέξαμε ομάδα και όχι παίκτη, καθώς ενσαρκώνει την πιο αλόγιστη σπατάλη που έχουν δει τα μάτια μας μέσα σε ένα καλοκαίρι.
Η Μάντσεστερ Σίτι έχει εκταμιεύσει ήδη 240 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκτήσει ούτε έναν σταρ πρώτης γραμμής! Εδωσε εξωφρενικά ποσά στη Μονακό για τον αριστερό μπακ Μεντί (57,5 εκατ. ευρώ) και τον δεξιό χαφ Μπερνάρντο Σίλβα (50 εκατ.), ομοίως και στην Τότεναμ για τον δεξιό μπακ Γουόκερ (51 εκατ.). Το καλύτερο είναι όμως ότι πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ στη Ρεάλ για να πάρει τον -άφαντο στη Μαδρίτη- Ντανίλο, που προορίζει για αναπληρωματικό δεξιό μπακ! Κατέστησε παράλληλα τον Έντερσον της Μπενφίκα ως τον ακριβότερο γκολκίπερ όλων των εποχών (40 εκατ. ευρώ), ενώ έδωσε άλλη μια ντουζίνα μύρια για τον 19χρονο κεντρικό χαφ της Βάσκο Ντα Γκάμα Ντάγκλας Λουίς. Αν χρειάζεστε να ξεφορτωθείτε τίποτα, με αντάλλαγμα ρευστό, κάντε πρώτα μια κρούση στον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ποτέ δεν ξέρετε…

menshouse.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)