Κυβέρνηση: Έξοδος στις αγορές από το φθινόπωρο, ή μέσα στον Ιούλιο;

0
Να «θολώσει τα νερά» για την έξοδο στις αγορές, στην οποία επενδύει πολιτικά, φαίνεται να επιχειρεί η κυβέρνηση. 

«Δεν θα προχωρήσουμε σε έξοδο στις αγορές μέσα στον Αύγουστο» δήλωναν σιβυλλικά κυβερνητικές και κομματικές πηγές μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ...
, εντούτοις δημοσιεύματα επιμένουν ότι η Αθήνα έχει την ευκαιρία -και την πρόθεση- να εκδώσει ομόλογο έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό.

Οι κυβερνητικές και κομματικές πηγές απέκλειαν κάθε περίπτωση η έκδοση ομολόγου, από τη στιγμή που αποφασιστεί, να πάει «βαθιά» μέσα στο καλοκαίρι, εξηγώντας πως «έξοδος στις αγορές δεν γίνεται τον Αύγουστο, γιατί η ρευστότητα είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν κινήσεις στις δευτερογενείς αγορές, αλλά έξοδος όχι», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε για το κατάλληλο timing» τόνιζαν.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου βρέθηκαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Προχωρώντας σε μια ανασκόπηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, σειρά πήρε το πολιτικό σχέδιο για την «επόμενη μέρα».

Σε ό,τι αφορά τέλος, στους άξονες του κυβερνητικού έργου είναι οι εξής: ανάπτυξη και εργασία, κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης (και οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους), θεσμικές τομές και οριστική και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές.

Αναφορά στην προοπτική της Ελλάδας να βγει σύντομα, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο στις αγορές, έκανε πάντως η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Μια πιθανή έκδοση ομολόγων θα ακολουθούσε την επιτυχημένη κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 7,7, δισ. ευρώ», σημειώνει η Handelsblatt, η οποία προσθέτει πως «ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βγει στις αγορές πρόωρα, οι επενδυτές απαριθμούν ορισμένους λόγους για τους οποίους θεωρούν τον Ιούλιο ως την κατάλληλη χρονική στιγμή: Eπίκεινται πολλές πληρωμές. Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στην άκρη για το σκοπό αυτό 6,9 δισ. ευρώ, αλλά η έκδοση ομολόγων θα καθιστούσε δυνατή την δημιουργία αποθεματικών».

«Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά δεν θα γίνει εν μία νυκτί» προειδοποιούν πάντως τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. Όπως επισημαίνουν, η διαδικασία θα απαιτήσει μία σειρά επιτυχημένων πωλήσεων ομολόγων και τη δημιουργία ενός «σημαντικού» αποθέματος μετρητών.

Στις 10.30 το πρωί συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο για το κυβερνητικό έργο, ενώ στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.για να προετοιμάσει τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζει την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)