Ελληνοτουρκικός καβγάς για ένα ναρκοπλοίο: Το καράβι είχε... φάκελο κι ο καπετάνιος «πλάτες»

0
Νέες αποκαλύψεις σχετικά με το επεισόδιο που συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας στο Αιγαίο, όταν η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού φορτηγού πλοίου. Σύμφωνα λοιπόν με την Cumhuriyet, το τουρκικό πλοίο ACT...
το οποίο αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα του ελληνικού λιμενικού για έλεγχο, ανήκει στον Γιουσούφ Ντουντάρ, ο οποίος είναι συγγενής στελέχους του κόμματος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συγκεκριμένα του Αμπντουραχίμ Ντουντάρ. Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει πως το εν λόγω πλοίο, καθώς και άλλα της ίδιας εταιρείας, έχουν πολλές φορές στο παρελθόν ερευνηθεί από τις τουρκικές αρχές και διεθνείς δυνάμεις για παράνομες μεταφορές. 

Όπως μεταδίδει η Cumhuriyet, ο καπετάνιος του ACT, Haluk Sami Kalkavan, δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρξε ύποπτος, καθώς σημειώθηκαν κι άλλα περιστατικά στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, είχε συλληφθεί το 2010 από τις ισραηλινές αρχές, όταν ταξίδευε προς τη Γάζα, συνοδεία άλλων πλοίων για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Haluk Sami Kalkavan ήταν ο καπετάνιος του δεύτερου τουρκικού πλοίου που συνόδευε τη νηοπομπή του Mavi Marmara, ονόματι Gazze. Ο καπετάνιος τέθηκε υπό κράτηση και μεταφέρθηκε μαζί με τους επιβαίνοντες στο Ασντόντ. 


Το πλοίο με τα όπλα

Το 2013, το πλοίο Zeynep Dundar, το οποίο ανήκει επίσης στην εταιρεία του ACT, ερευνήθηκε στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και πάνω του βρέθηκαν περίπου 3.400 σφαίρες και όλμοι. Το πλοίο εκτελούσε το ταξίδι από Ουκρανία προς Υεμένη και παρουσίαζε το φορτίο ως εργαλεία κουζίνας. 


Το trafficking

Άλλο ένα πλοίο της ίδιας εταιρείας, ονόματι BARIS, ξεκίνησε από το λιμάνι της Μερσίνας, το Νοέμβριο του 2014. Το φορτηγό πλοίο με σημαία Κιριμπάτι εξέπεμψε σήμα sos καθώς υπέστη μηχανική βλάβη την ώρα που βρισκόταν 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές του νησιού με το λιμενικό να σπεύδει στο σημείο και να ακολουθεί το πολεμικό ναυτικό. Στο πλοίο, που έχει μήκος 77 μέτρων, επέβαιναν 700 μετανάστες, οι 200 εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. 


Και η Άγκυρα τον χαβά της

Νωρίτερα είχαν ανέβει οι «θερμοκρασίες» στο Νότιο Αιγαίο, με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu να κάνει λόγο για αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές στο τουρκικό φορτηγό πλοίο. 

Πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)