ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Λαός – στρατός στην εξουσία; – Απέχει η αντιπολίτευση – Το 62% ψηφίζει δύο φορές!

0
Οι πολίτες στη Βενεζουέλα καλούνται σήμερα από το καθεστώς Μαδούρο στις κάλπες για να εκλέξουν τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, εν μέσω των βίαιων διαδηλώσεων, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 113 άνθρωποι. Η αντιπολίτευση  απέχει από αυτήν την εκλογική διαδικασία, ενώ μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και διεθνώς...

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα.... Η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
  • «Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική Συνέλευση. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε μια συγκέντρωση, το Σάββατο. Ο Μαδούρο, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της.
  • Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) υποστηρίζει  ότι οι εκλογές αυτές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.
Οι  εκλογές προκαλούν ανησυχίες για επιδείνωση του χάους. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βενεζουέλα ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Air France, ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα.
Η Κολομβία και ο Παναμάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις (έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Μαδούρο).
Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακοίνωσε ωστόσο ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ο στρατός εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίνιο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το υψηλό ποσοστό αποχής, ιδίως μετά το συμβολικό δημοψήφισμα που οργάνωσε πριν από δύο εβδομάδες το MUD και συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια ψήφους.
Όμως, λόγω του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, το 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα μπορεί να ψηφίσει δύο φορές: μία ως κάτοικος εκλογικής περιφέρειας και μία ως μέλος κοινωνικής ομάδας, επειδή τα 364 μέλη της Συντακτικής θα εκπροσωπούν τις περιφέρειες και τα 173 τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Οκτώ θα είναι οι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων. Το γεγονός αυτό αναμένεται να περιπλέξει σημαντικά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον ειδικό σε εκλογικά θέματα Εουχένιο Μαρτίνες.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)