Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Αναμένοντας την τιμολόγηση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου

Τα στοιχεία για το ύψος του επιτοκίου, αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να κρίνει εάν στέφθηκε με επιτυχία η απόφαση της. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η επιλογή για μια συνδυαστική προσφορά με ανταλλαγή ομολόγων αλλά και έκδοση για νέους επενδυτές θα δημιουργήσει τις συνθήκες υπερκάλυψης σε συνδυασμό με χαμηλά επιτόκια...


Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απευθύνεται με την ίδια έκδοση και σε όσους έχουν ήδη επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, αλλά και σε νέους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από τις ψηλές αποδόσεις που προσφέρει η έκδοση. Για την πρώτη κατηγορία οι επενδυτές θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν με το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2022 ίσης ονομαστικής αξίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα 4 δισ. ευρώ που είναι η συνολική αξία των ομολόγων που λήγουν το 2019, θα αποδεχθούν την πρόταση ομολογιούχοι οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους τίτλους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, δηλαδή το μισό ποσό.

Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν τότε θεωρείται παραπάνω από πιθανό να υπάρχει τελικά σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης, εφόσον υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των καινούργιων επενδυτών. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη του κυβερνητικού στόχου να υπάρξει υπερκάλυψη της έκδοσης τουλάχιστον τρεις φορές, οδηγώντας έτσι το επιτόκιο σε επίπεδα κάτω από το 4,95% που ήταν το επιτόκιο της έκδοσης του 2014.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: