Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Να, γιατί το άρθρο 55* του Συντάγματος είναι ελλιπές

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος

Όταν διερωτόμουν προχθές (Καφενείο 30/6) αν ελέγχονται από πριν "...οι πολιτικοί που αναλαμβάνουν κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά καθήκοντα, έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, δηλαδή την κατάλληλη πνευματική αρτιμέλεια και μόρφωση, ώστε να μπορούν, με κάποια ευχέρεια, τουλάχιστον, να διαβάζουν και να γράφουν και, άντε και να κατανοούν αυτό που διαβάζουν...", αυτό φοβόμουν:

Η είδηση λέει:"Έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες μας θεωρούν ευεργέτες" δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας. Με αφορμή τη μείωση των εισφορών που πληρώνουν οι εν λόγω επαγγελματίες -όπως είπε- τον σταμάτησε μηχανάκι στο δρόμο και του είπε ότι θεωρούν την κυβέρνηση ευεργέτες.

Αν αυτό σας θυμίζει την ιστορία του βασιλιά και του φτωχού υπηκόου του, που πήγε να του παραπονεθεί ότι το σπίτι του ήταν μικρό, την ξέρετε. Ε', αυτό είναι. Τότε, άλλα χρόνια, ήταν τα ζώα, που ο βασιλιά ζήτησε από τον φουκαρά να βάλει μέσα στο σπίτι του, ώστε όταν μετά από..... λίγες μέρες θα τον συμβούλευε να τα βγάλει, να δει πόσος μεγάλος ήταν ο χώρος του και να δοξάσει τον βασιλιά για την σοφία του, φυσικά. Σήμερα είναι οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κ.α., στο κόλπο. Βάζω υψηλά νούμερα, ώστε όταν παραπονεθεί να μειώσω κάτι, να γίνω και "ευεργέτης. Ο σκοπός παραμένει πάντα ο ίδιος, η εξαπάτηση των πολιτών. Απλά σήμερα τα κόλπα είναι βελτιωμένα και εμπλουτισμένα με νέες "ιδέες" και "μέσα".

Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα δεν είναι αν ο κύριος και υφυπουργός Μπαλάφας, είπε μια υπερβολή, που συνηθίζεται άλλωστε, στον πολιτικό λόγο, αλλά γιατί χρησιμοποίησε μια λέξη με πολύ βαριά έννοια, "ευεργέτες", για ένα σχετικά ασήμαντο, σε σχέση με την γενικότερη οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, γεγονός. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Γνωρίζει την έννοια του όρου "ευεργέτης"; Και αν ναι, γιατί τον χρησιμοποίησε για ένα τόσο μικρής σημασίας μέτρο της κυβέρνησής του; Και αν όχι, τι άλλο δεν γνωρίζει; Γνωρίζει π.χ. ότι η ανεργία στην χώρα μας είναι 23% και ότι 500χιλ. νέοι, όπου φύγει-φύγει, για να γλυτώσουν από τέτοιους... "ευεργέτες";

Πάντως, την τέχνη του λαοπλάνου, φαίνεται ότι την γνωρίζει καλά. Προσέξατε ποιος είπε ότι τον σταμάτησε στον δρόμο; Ένας "με μηχανάκι", δηλαδή "λαός", έτσι;
Έχω άδικο λοιπόν όταν λέω ότι το άρθρο 55 του Συντάγματος είναι ελλιπές;


Υ.Σ. Φαντάζεστε ότι αν "συνωμοτούσαν", για πλάκα, 2 - 3χιλιάδες κάτοικοι μιας περιοχής, θα μπορούσαν να στείλουν στην βουλή ένα πραγματικά, μουρλό ή παντελώς αγράμματο; Με ποιο δικαίωμα θα μπορούσαν να τον αποκλείσουν;
Φοβάμαι ότι είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας να δούμε κι' αυτό. Όλα είναι πιθανά σ' αυτόν τον τόπο.

* Σύνταγμα: Άρθρο 55
"1. Για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει νόμιμη ικανότητα (πως κι που ορίζεται σαφώς, η "νόμιμη ικανότητα;) να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής.
2. Βουλευτής που στερήθηκε κάποιο από τα παραπάνω προσόντα "εκπίπτει αυτοδικαίως από το βουλευτικό αξίωμα"
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: